La poma Golden de la SAT Bellfruit, la millor valorada per un panell de consumidors després d’un tast realitzat a Lleida

L’organització agrària JARC ha lliurat el premi a la poma Golden millor valorada pel panell de consumidors, en un tast que s’ha celebrat a Lleida en el marc d’una jornada per potenciar i donar més visibilitat a la qualitat en la producció de fruita.

Més d’un centenar d’assistents a l’acte, han valorat les cinc pomes finalistes del Premi Internacional Millor Poma Golden, en la seva segona edició, determinant que la poma de la SAT Bellfruit és la que més destaca pel seu sabor, i per la seva textura ferma i crocant.

SAT Bellfruit fou constituïda fa 45 anys a Bellpuig. Actualment, aplega a 30 associats de les comarques de l’Urgell i el Pla d’Urgell. Centra la seva producció en el cultiu de pomes, però també ofereix peres Conference, Williams i Blanquilla.

Dels 8 milions de tones de poma comercialitzades, la Golden és la reina, seguida de les varietats Gala, Fuji, Granny Smith i Vermella americana. Principalment, ven al mercat espanyol, però també han obert camí cap a altres països d’Europa.

A l’espera del veredicte dels experts

David Borda, cap de la sectorial de fruita dolça de JARC i de COAG, ha anunciat que el proper 25 d’abril es farà públic el guanyador del Premi Internacional Millor Poma Golden 2018. En aquest cas, les valoracions depenen d’un grup d’experts entrenat per IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries).

Per la seva banda, la investigadora del programa de postcollita de fruites i hortalisses de IRTA, Gemma Echeverria, ha destacat que, com a entitat que avala aquest premi, l’IRTA ha assessorat un panell entrenat per avaluar objectivament aspectes com el sabor, la dolçor, l’acidesa, la crocanticitat, la fermesa i la sucositat de les pomes. En tots els atributs, s’ha definit els paràmetres que marquen l’excel•lència, tenint en compte també els gustos actuals dels consumidors.

Potenciar i donar visibilitat a la qualitat productiva

El Cap Sectorial de la fruita dolça de JARC i de COAG, David Borda, ha volgut agrair el suport dels col·laboradors i patrocinadors per ressaltar la tasca dels fructicultors en la cerca constant de millores en la qualitat. Borda, ha assenyalat que “les administracions també han de pressionar a la resta d’agents de la cadena alimentària perquè assegurin que la fruita arriba al consumidor en el seu punt òptim. A ningú escapa que les dades de consum són molt baixes, i aquestes, només es podran remuntar oferint fruita de gran qualitat”.

JARC, amb el Premi Internacional Millor Poma Golden, vol contribuir a definir els paràmetres que marquen l’excel·lència en aquesta varietat de fruita. Establir, objectivament, el que es considera una poma Golden premium ha de servir als productors per millorar i als consumidors per exigir aquesta qualitat.

“Les pomes premiades amb el nostre guardó tindran un distintiu que avala la seva qualitat. Això, s’ha de traduir en un preu que ho reconegui i amb un augment de la valoració social”, afegeix Borda.

Toc d’atenció a les administracions

L’organització agrària, durant l’acte celebrat a Lleida, ha donat un toc d’atenció als representants del Ministeri d’Agricultura i del Departament d’Agricultura presents. L’entitat considera que han de donar més suport a iniciatives com aquesta, promoguda per potenciar i valorar més la qualitat productiva de la fruita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: