Presentació oficial del Consell Català de l’Alimentació

“Tornem a posar en marxa el Consell Català de l’Alimentació, una eina de país que ha d’ésser el Parlament de l’Alimentació, un lloc de debat on es tractin els temes de l’alimentació tenint en compte tots els punts de vista, amb una visió de 360 graus”. Ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a la presentació oficial d’aquest nou òrgan, que ha tingut lloc al Parlament de Catalunya.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent, la consellera de Salut, Alba Vergès, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedràtic de nutrició Abel Mariné, que han tingut una conversa a l’entorn de l’alimentació. Durant l’acte, també s’han projectat vídeos de l’exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que va impulsar el Consell, i del cuiner Ferran Adrià.

Sobre les funcions del Consell, que va patir l’aturada que va suposar l’aplicació de l’article 155 al Govern català, Teresa Jordà ha destacat que “haurà de fer possible el Pacte nacional per a la política alimentària, un instrument que dibuixi cap a on vol anar Catalunya els pròxims anys en relació amb l’alimentació, i miri d’arribar a consensos entre grups amb visions diferents i, de vegades, interessos contraposats”.

La consellera ha assenyalat els reptes de l’Administració, el sector primari, els distribuïdors, la transformació alimentària, la recerca, la innovació i la gastronomia com a impulsors del futur Pacte nacional per a la política alimentària. “Un instrument fonamental per dignificar i posar al lloc que es mereix el sector agroalimentari català. Font de riquesa i d’oportunitats, especialment a les comarques catalanes”, ha subratllat.

Jordà també ha recordat que aquesta nova política alimentària de país haurà de definir estratègies per potenciar la producció local d’aliments i la gestió sostenible del medi, contribuir a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya, millorar la lluita contra el malbaratament alimentari i visibilitzar el paper fonamental de la dona en el món agroalimentari.

“Volem definir un compromís a llarg termini per desenvolupar, a partir d’una visió de futur compartida entre tots els actors de la societat i els agents de la cadena agroalimentària, una acció de país conjunta que permeti afrontar els reptes econòmics, climàtic i socials actuals i de futur i, en definitiva assolir l’excel·lència alimentària a Catalunya”, ha afegit Jordà.

L’acte ha comptat amb la participació d’una àmplia representació de l’Administració i dels agents de la cadena agroalimentària.

Com funcionarà i qui en forma part?

El Consell Català de l’Alimentació proposarà actuacions amb els objectius següents:

  • Continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments
  • Promocionar els productes alimentaris catalans, inclosos els d’una qualitat diferenciada, els de proximitat i els produïts ecològicament
  • Afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària
  • Fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d’aliments
  • Promoure la dieta mediterrània i fomentar en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.

Per desenvolupar totes aquestes actuacions, aquest òrgan col·legiat s’estructurarà en quatre comissions: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori, i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

El Consell Català de l’Alimentació està format per una àmplia representació de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya, des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats. Concretament, hi són representants diferents departaments de la Generalitat de Catalunya; UNAE, en representació dels consumidors; la Càtedra UNESCO d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament, la Fundació Banc dels Aliments, PIMEC Agroalimentària, FCAC, la Federació Catalana DOP-IGP i la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, en representació dels diferents agents del sector agroalimentari; Unió de Pagesos i JARC, com a organitzacions professionals agràries catalanes més representatives; l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya; i les diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, en representació del món local de casa nostra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: