Unió de Pagesos valora positivament el compromís d’Enesa per millorar la transparència de l’assegurança de retirada d’animals morts a les explotacions ramaderes

Unió de Pagesos sempre ha demanat un replantejament del servei de la retirada i destrucció dels animals morts a les explotacions per reduir realment els costos als ramaders, que actualment es gestiona mitjançant una assegurança. El sindicat considera un primer avenç, pel que fa a la transparència de l’assegurança de retirada i destrucció d’animals morts, que a partir de la campanya 2014-2015 la norma reculli explícitament els quilos de referència d’animals morts a les explotacions que s’usen per calcular el cost de la pòlissa, tal i com van anunciar els responsables d’Enesa i Agroseguro a la jornada organitzada pel sindicat dijous passat a la Fira de Mollerussa. Coneixent aquests valors, el ramader comptarà amb una referència per determinar si tindrà una pòlissa bonificada o penalitzada, una de les reivindicacions del sindicat per donar més transparència a aquesta assegurança.

Els responsables d’Enesa també van informar que la norma tècnica d’aquesta assegurança en boví ja contempla l’excepció de deixar els animals morts a les zones que l’administració ha establert per a l’alimentació d’aus necròfagues.

Increment de subvenció en porcí

En relació al sector porcí, es va confirmar l’increment de la subvenció per part d’Enesa en les primes de les explotacions de mares de porcí per al nou pla 2014-2015, passant del 0,33 € a 1,10 €/truja. Així mateix, es va informar que a Catalunya es crearà una nova categoria per assegurar la reposició en les explotacions de mares.

D’altra banda, el departament d’Agricultura també va explicar que s’estudien nous criteris per al repartiment de la subvenció autonòmica.

Unió de Pagesos demanarà que es convoqui la Comissió de Seguiment de la Retirada i Destrucció d’Animals Morts del Departament, així com el corresponent Grup de Treball de la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries,  i sol·licitarà més informació a Enesa i Agroseguro a través de la Unió d’Unions.

La retirada i destrucció dels animals morts a les explotacions ramaderes està regulada per normativa europea des de l’any 2002, formant part del paquet de normatives de la gestió dels subproductes animals no destinats al consum humà (SANDACH). Quan es va elaborar la normativa, Europa va fer una norma per ajudar els ramaders a costejar el servei. Dins de les opcions permeses per Europa per costejar-lo, hi ha la gestió a través de l’assegurança agrària que va triar l’Estat espanyol des d’un principi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: