Unió de Pagesos calcula que la producció de blat i ordi augmentarà un 8% i la de colza un 56% arreu de Catalunya

Unió de Pagesos (UP) destaca que l’actual campanya del cereal d’hivern i colza està essent irregular a Catalunya, amb una producció similar a la producció mitjana catalana del període 2012-2014, després d’iniciar-se la sega en la gran majoria de comarques catalanes. La sequera de l’hivern, acompanyada de temperatures suaus i un final de primavera plujós han fet que els sembrats variïn en funció de diferents paràmetres de maneig (varietats, tractaments fungicides, sembra directa, etc.).DSCN4705

Per al sindicat agrari, enguany hi haurà un augment lleu de la producció de blat i ordi, del 8% respecte a la mitjana de la collita dels anys 2012 al 2014. Pel que fa a la colza, el fort increment de la superfície, ja que s’ha passat de 8.710 hectàrees l’any 2014 a 14.394 aquest 2016, farà incrementar la producció en un 56% a Catalunya.

La previsió és que la collita del 2016 haurà estat bona a la zona de de la meitat nord de Catalunya i s’haurà quedat curta a la meitat sud, on les temperatures suaus de l’hivern i la manca de pluja no han afavorit una bona implantació del conreu i han limitat el nombre d’espigues per planta, fins al punt que va fer perillar la collita abans d’arribar les pluges del febrer passat. Les comarques més afectades pel període de sequera han estat les de les Terres de l’Ebre i l’Alt Penedès. A l’Alt Empordà, la Baixa Segarra i la part sud de l’Urgell, els rendiments estaran lleugerament per sota de la mitjana.

Les calamarsades intenses que s’han produït han estat molt localitzades i, per l’estat del cultiu, el dany no ha estat molt fort.

D’altra banda, Unió de Pagesos alerta que el sector dels conreus herbacis (cereals, oleaginoses i proteaginoses) a Catalunya ha incrementat un 0,68% els seus costos totals des de l’any 2012 al 2014, mentre que durant el mateix període la producció bruta ha caigut un 22,52%, la renda neta de l’explotació un 31,4%, i els ajuts desconnectats (antic pagament únic), un 13,5%, d’acord amb les dades del Ministeri d’Agricultura.

Davant d’aquesta situació de caiguda de renda, bàsicament a causa d’una caiguda continuada del preu dels cereals des del 2012, Unió de Pagesos aposta per establir aliances entre el sector productor i la indústria a través d’uns contractes que garanteixin un subministrament per la indústria a canvi d’un preu adequat per al productor, amb l’objectiu de buscar una alternativa davant de la volatilitat del mercat. El sindicat també considera que caldria orientar la qualitat dels blats i ordis catalans a les necessitats qualitatives més demandades per la indústria. En aquest sentit, l’IRTA hauria d’intervenir i orientar la producció cerealística als paràmetres que exigeix la indústria alimentària.

Comarques de Lleida

Noguera: Presenta unes bones produccions d’ordi, blat i pèsol (3.500 kg/ha), tot que la zona de Balaguer ha tingut uns rendiments molt inferiors.

Segrià: Presenta uns bons rendiments d’ordi i blat, tant en secà com en regadiu.

Urgell: La meitat nord de la comarca presenta uns rendiments superiors a la mitjana. Ara bé, de Tàrrega cap al sud els rendiments seran inferiors per afectació per sequera.

Segarra: La meitat nord de la comarca presenta uns rendiments superiors a la mitjana. De Cervera cap al sud, seran inferiors per afectació per sequera.

Pallars Jussà: A la Conca de Tremp els rendiments són superiors a la mitjana, tot i que hi ha hagut problemes amb el rovell, sobretot en les varietats de cicle curt. Comarca també afectada per calamarsa a la zona de Talarn.

Solsonès: Rendiments superiors a la mitjana en cereal i colza. Ara bé, hi ha hagut un increment de tractaments fúngics per problemes de rovell.

Pla d’Urgell: S’esperen molts bons rendiments tant en el secà com en el regadiu.20160629_113157

Comarques de Girona

Alt Empordà: Comarca fortament afectada per la sequera, que ha provocat un baix nombre d’espigues per planta en cereal i una disminució del rendiment en colza. Hi ha una gran variabilitat del rendiment entre parcel·les i un baix pes específic del gra.

Baix Empordà: S’hi esperen uns rendiments al voltant de la mitjana.

La Selva-Gironès: En aquesta comarca s’ha constatat que les parcel·les sembrades amb la tècnica de la sembra directa han tingut uns rendiments superiors a la mitjana, mentre que la resta presenten rendiments lleugerament inferiors a la mitjana.

Pla de l’Estany: Els blats i ordis presenten un bon aspecte però també s’esperen problemes amb el pes específic del cereal. La colza tindrà uns rendiments inferiors a la mitjana.

Comarques de Barcelona

Bages: Uns rendiments raonables de blat i ordi d’uns 3.600 i 4.000 kg per hectàrea, i la colza presenta un bon aspecte.

Anoia: Un rendiment en ordi similar a la mitjana i menor en blat i colza. Els blats han quedat migrats, fet que en disminueix el pes específic.

Vallès Occidental: Problemes amb el blat, que ha quedat migrat i ha tingut problemes de roya. Bona producció d’ordi i civada.

Vallès Oriental: Bona producció d’ordi i problemes amb els blats i pèsols (400 kg/ha). El rendiment dels favons, entre 1.800 i 2.400 kg/ha, i la colza al voltant dels 2.000 kg/ha de rendiment.

Berguedà: Destaca un fort augment de la presència de fongs, septòria i rovell, sobretot en blat i cendrosa en triticale. La comarca també ha estat afectada per un parell de calamarsades fortes molt localitzades.

Alt Penedès: Comarca fortament afectada per la sequera, on s’esperen uns rendiments molt inferiors als de la mitjana.

Osona: S’observa una gran variabilitat entre parcel·les. En general, la collita d’ordi serà normal, i fluixa en blat, que ha quedat migrat, i també fluixa en colza.

Comarques del Camp de Tarragona

Alt Camp: S’espera una collita excepcional en ordi, sobretot a la zona del Pla de Santa Maria.  En triticale s’esperen uns rendiments entre 2.000 i 2.500 kg/ha, conreu que s’està implantant a la zona degut als danys per conill (als conills no els hi agrada el triticale). La civada també presenta un bon aspecte.

Conca de Barberà: S’esperen uns rendiments superiors a la mitjana.

Terres de l’Ebre

Baix Ebre i Montsià: La sequera ha causat una forta davallada del rendiment. S’espera collir la meitat d’un any normal en ordi. En canvi, en triticale s’espera una collita millor que la d’ordi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: