L’aigua que necessitem

Dijous 22 de març s’ha celebrat el Dia Mundial de l’Aigua. Amb aquest motiu s’han organitzat diverses activitats en torn a l’aigua i ha servit perquè ens conscienciem una mica més sobre la importància i necessitat d’un element tan essencial per la vida del planeta i de manera especial per a la vida humana.

Diversos estudis apunten que la producció dels aliments que consumeix una persona al dia requereix una despesa d’entre 2.000 i 5.000 litres d’aigua, segons dades aportades per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) emesos amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Aigua que, aquest any, s’ha centrat en la seguretat alimentària.

Les dades d’aquest organisme assenyalen que produir un quilo de blat requereix 1.500 litres d’aigua, mentre que per obtenir un quilo de carn de boví es necessiten 15.000 litres.

La producció de cultius farratgers per al bestiar, el sacrifici i el processament de carn, així com la producció de llet i productes lactis requereixen grans quantitats d’aigua.

Per exemple, aconseguir un got de llet consumeix 200 litres d’aigua, una hamburguesa 2.400 litres i un filet de vedella al voltant de 7.000 litres d’aigua.

Una copa de vi requereix la despesa 120 litres d’aigua; una tassa de cafè, 140 litres; una poma, 70 litres d’aigua; una taronja, 50 litres d’aigua i un ou, 13 litres d’aigua.

Informe una mica vegetarià

En l’informe de l’ONU, que potser peca d’una mica de vegetarià, es remarca que entre els principals efectes del canvi climàtic es preveu una quantiosa reducció de les pluges anuals, per la qual cosa es ressentirà l’agricultura, la producció de pinsos i farratges per al bestiar, així com els productes forestals i l’aqüicultura.

El secretari general de l’ONU, Ban Ki-Moon, ha destacat en el seu missatge amb motiu d’aquesta celebració que “tret que augmentem la nostra capacitat per utilitzar l’aigua de manera assenyada en l’agricultura, no podrem acabar amb la fam”, ja que “l’agricultura és, de molt, el principal usuari de l’aigua dolça”, també el principal, gairebé l’únic, productor d’aliments.

Ban Ki-Moon ha assenyalat que “en moltes parts del món l’aigua escasseja cada vegada més”, i que per garantir la seguretat alimentària i hídrica per a tots es necessitarà de la participació de tots els agents i serà “essencial” invertir en infraestructures hídriques, en desenvolupament rural i en ordenació dels recursos hídrics.

Les organitzacions de productors també s’han fet ressò d’aquest dia i, per exemple, el president de Cooperatives Agro-Alimentàries, Fernando Marcén, ha manifestat que l’evolució en l’ús de l’aigua per a la producció agrícola ha estat “espectacular” en els últims anys i ha anat de la mà de la conscienciació en la societat.

Marcén ha subratllat també que “sense aigua, no hi ha agricultura i no hi ha societat”, pel que és important que la societat conegui que el reg, no només per degoteig, és necessari per a l’alimentació.

Des d’Asaja, han indicat que en els últims anys s’ha fet una gran inversió en la modernització de regadius per optimitzar aquest recurs “vital” i “fonamental” per a l’agricultura.

La mateixa organització professional agrària ha subratllat la importància del regadiu que produeix sis vegades més que el secà, per la qual cosa fixa població i contribueix al manteniment d’ocupació en el medi rural, en concret, un 4% de la mà ocupada.

Per la seva banda, el responsable d’aigua de COAG, Rafael Fernández, ha comentat que l’aigua és fonamental per a la producció d’aliments i que el seu ús eficient és “vital” per a la seguretat alimentària.

Fernández ha informat que a Espanya la meitat dels aliments es produeixen en explotacions de regadiu que només suposen el 15% de la superfície agrícola.

Per la seva banda, la Unió de Petits Agricultors (UPA) ha apostat per una gestió sostenible dels recursos hídrics per seguir produint aliments de qualitat, accessibles i segurs.

En un comunicat, UPA ha reclamat major participació dels agricultors en les confederacions hidrogràfiques i s’ha mostrat favorable a la creació de bancs públics d’aigua per reassignar “aquest recurs amb equitat”.

Igualment, ha dit que l’aigua, ben gestionada, “no només millora rendiments i incrementa les produccions, sinó que contribueix a generar ocupació i a vertebrar les zones rurals”.

En la indústria agroalimentària i, en especial la de begudes, també treballa per l’ús eficient i el reciclatge d’aigua.

Per exemple, el responsable de Medi Ambient de Pepsi-Co Iberia, Joao N. Costa, ha publicat un post al bloc de la companyia en què ha assegurat que “resulta impensable concebre qualsevol dels seus productes sense aigua” i que, per això, tenir cura i racionalitzar el seu ús s’ha convertit en un dels seus objectius.

En aquest sentit, Costa s’ha referit al programa Recon que amb mesures senzilles com l’eliminació de fuites o l’optimització de l’ús ha aconseguit reduir el consum d’aigua un 15% a la planta de begudes de Echevarri i un 9% a la de snacks de Burgos, totes dues a Espanya.

Per la seva banda, Coca-Cola Espanya utilitza 2,18 litres d’aigua per fabricar un litre de beguda, inclòs l’aigua que va en ella, de manera que 1,18 litres s’empren en processos de rentat d’envasos, neteja d’equips i altres serveis.

Segons les dades de la companyia, el 2010 es va reduir un 12,4% l’abocament d’aigua amb un sistema de gestió d’aigües residuals i també treballen en diverses iniciatives per tornar a la natura l’aigua que consumeixen com recuperacions de conques o frens a la salinització d’aqüífers.

Penso que tots els ciutadans podem racionalitzar el consum d’aigua, aquí exposem alguns casos, alguns ja el tenim assimilat, esperem no es compleixi la profecia que s’atribueix a un prohom del segle XX “Les guerres del segle XXI seran provocades per l’aigua”.

Jesús Domingo Martínez, president d’AGROPRÉS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: