La càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida ha premiat un projecte per detectar al·lèrgens en aliments processats

La càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat un projecte per a la detecció d’al·lèrgens en aliments processats, dins de la segona convocatòria d’ajudes per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari. La iniciativa, liderada per la catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la Universitat de Saragossa (Unizar), Maria Dolores Pérez Cabrejas, rebrà un total de 9.000 euros. En concret, Pérez treballa en un test per descobrir traces d’avellana i ametlla, dos de les fruites seques més al·lergògenes, amb l’empresa de biotecnologia Zeulab, també de la capital aragonesa.

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari ha rebut un total de 9 propostes des de sis comunitats autònomes: Aragó, Madrid, Comunitat Valenciana,  Castella-Lleó, Múrcia i Andalusia. El jurat ha valorat “la qualitat científica i el potencial” del projecte premiat, que planteja un nou ús per a la tècnica d’immunocromatografia, que s’utilitza en tests com els d’embaràs o del VIH. Maria Dolores Pérez proposa el desenvolupament industrial d’un sistema que detecti de forma independent i simultània la presència d’ametlla o avellana en productes alimentaris.

La legislació europea obliga a esmentar en l’etiqueta la fruita seca si s’usa com a ingredient. Tot i això, algun producte pot contenir traces a causa d’una contaminació creuada i es permet usar un etiquetatge preventiu (pot contenir). “Això s’hauria de limitar als casos en què, després de prendre totes les mesures preventives possibles, no es pugui garantir el perill de contaminació”, ha explicat el director de la Càtedra AgroBank i professor de la UdL, Antonio J. Ramos. “La indústria ha d’implementar un pla de gestió d’al•lèrgens que eviti l’ús indiscriminat d’aquest tipus d’etiquetatge”, ha afegit.

‘Test innovador i senzill’

El projecte premiat pretén “desenvolupar un test innovador i senzill que podrà ser utilitzat in situ per la indústria agroalimentària per a l’autocontrol de matèries primeres, superfícies i producte final, permetent així una presa de decisions immediata”, ha destacat Ramos. Maria Dolores Pérez treballa en el desenvolupament i validació de tècniques immunoquímiques per ser aplicades en el control de qualitat dels aliments. És coautora de 7 patents, 6 d’elles transferides a l’empresa Zeulab. Entre els guardons que ha rebut, destaquen l’Enrique Coris Gruart (2010) i el Premio Ordesa a la recerca de la Societat Espanyola de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica (1999).

La Càtedra AgroBank de la UdL, creada al 2016, té entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la recerca d’excel·lència que s’està desenvolupant en l’àmbit agroalimentari, promoure la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l’entitat financera, impulsant la qualitat i innovació. Els ajuts de transferència estan dirigits a grups de recerca d’universitats i centres de recerca públics i privats espanyols, que han de treballar conjuntament amb una empresa espanyola del sector agroalimentari, per al desenvolupament d’un projecte d’innovació de caràcter limitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: