JARC-COAG demana a la Generalitat que incrementi el pressupost que destina al Departament d’Agricultura

Els representants territorials de JARC-COAG han demanat a la Generalitat, en el marc de la 62a Fira Agrària de Sant Miquel (Lleida), que corregeixi el greuge històric que pateix el sector agrari català en comparació als pressupostos que hi destinen altres governs. Així, han indicat que des del 2014 el Govern català aporta menys d’un 1% del seu pressupost al Departament d’Agricultura, i que el percentatge que arriba directament als productors es situa aproximadament en el 0,33%.clip_image002

L’organització agrària inicia una ronda de contactes per aconseguir augmentar el pressupost que s’adreça al sector agropecuari, i que hauria de materialitzar-se al pressupost 2017. El punt d’inici serà l’entrega de les seves peticions a la Consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, durant la inauguració oficial de la fira agrària de Lleida, amb la voluntat de que siguin traslladades al President de la Generalitat, Carles Puigdemont. Properament, també mantindran reunions amb representants dels partits polítics amb representació parlamentària, per plantejar-los personalment les seves demandes.

Quan inverteixen altres governs en el sector agrari?

Considerant que té una estructura productiva similar, els representants dels pagesos han exposat que el Govern aragonès ha destinat el 2016 un 1,7% dels seus fons a Agricultura, mentre que la Conselleria Valenciana n’ha adreçat un 1,6%.

JARC-COAG també ha volgut comparar les dades amb les d’Espanya o França, seguint la voluntat expressada pel Govern català d’esdevenir un Estat. El 2016 el Ministeri d’Agricultura espanyol gestiona el 2,10% del pressupost total de l’Estat i el francès un 1,6%.

L’organització agrària evidencia que la manca de suport econòmic en aspectes clau i les polítiques agràries mal encarades, provoquen que les dades del sector agrari siguin clarament millorables, si el Govern té la voluntat d’apostar-hi. Indiquen que entre 1994 i 2016, el cens d’electors del sector agrari ha baixat un 48,9%, passant de 50.938 a 26.031 persones.

Envelliment de la població agrària

Alhora, la pagesia catalana viu un greu procés d’envelliment. Si observem, les dades de la DUN, la declaració anual feta pels productors al Departament d’Agricultura, veiem que dins el conjunt de persones físiques, les majors de 65 anys han passat de representar el 37% el 2013 al 41% el 2016, fet que contrasta amb l’estancament en l’11% de les persones menors de 40 anys.

Segons el president de JARC-COAG, Francesc Boronat, “les dades mostren que les polítiques agràries no s’estan conduint bé, i els joves ho veuen. Escolten que la renda agrària ha caigut un 15% entre el 2004 al 2014, que el nombre d’explotacions i la superfícies conreada es redueix, que els preus que reben els productors estan massa vegades sota el cost de producció i que determinats ajuts basics per al sector estan contínuament retallats. Les coses han de canviar si realment volem tenir aliments produïts a Catalunya”.

Els màxims representants de JARC-COAG assenyalen que els territoris rurals a Catalunya representen el 88% de la superfície i inclouen el 79% dels municipis. Per tant, un sector agrari potent dóna força, dinamisme, ocupació, riquesa i contribueix a l’equilibri territorial de Catalunya. A banda, compleix un important paper en la preservació del paisatge agrari i en la gestió del territorio.

El pes del sector agroalimentari

El sector agrari català ha mostrat la seva robustesa durant els darrers cinc anys, mantenint una aportació al voltant dels 2.000 milions d’euros al PIB català. Aquesta dada contrasta amb els 337 milions d’euros que la Generalitat plantejava destinar-li en la proposta de pressupost per al 2016, i que l’Organització considera molt inferior al que requereix el sector.

L’ocupació agrària és superior a les 140.000 persones, entre mà d’obra familiar i assalariada fixa, a la qual cal sumar-hi la contractada eventualment, que representa un volum important.

Tota aquesta activitat productiva ha estat clau per afavorir el desenvolupament d’una important agroindústria catalana, que el 2014 va suposar el 17% del PIB industrial.

Prioritat inversora

JARC-COAG vol canvis en les polítiques agràries, i de forma prioritària demana que el Govern català augmenti el suport econòmic adreçat als productors professionals, que són els que generen riquesa, creen ocupació al territori i possibiliten la competitivitat.

Concretament, l’entitat sol·licita que l’Administració focalitzi el seu esforç en la incorporació de joves, les inversions productives, els ajuts agroambientals, la producció ecològica i les indemnitzacions compensatòries per produir en zones on pocs s’aventuren a fer cap altra activitat económica.

Els anys 2012 i 2013, s’han denegat per manca de pressupost 1.400 sol·licituds d’ajut adreçats a executar una inversió estimada de més de 35 M€. El 2014 no hi va haver ni convocatòria, i el 2015 altre cop s’ha quedat sol·licituds per cobrir. Altres ajudes, com les destinades a la producció ecològica o a les zones de muntanya han patit una retallada del 20% perquè la demanda supera clarament la disponibilitat pressupostària.dscn7744

JARC-COAG considera inadmissible que, quan s’esgota el cofinançament amb fons europeus, el Govern català deixi penjats durant un període d’uns dos anys molts pagesos que les passen magres per produir aliments de qualitat, segurs i a un preu raonable per als consumidors. Empresaris que treballen i inverteixen per endeutar-se mentre observen que alguns intermediaris de la cadena alimentaria en treuen profit.

Tot i això, l’organització recorda que el pressupost no dota només les diferents línies d’ajut, i que també en depèn l’execució de totes les polítiques agràries que es pretén desenvolupar, i que no poden ser ateses adequadament per manca de recursos.

Finalment, el President de JARC-COAG han volgut adreçar un missatge al Parlament català, que en darrera instància és qui ha d’aprovar els pressupostos 2017, recordant “que els pagesos i ramaders som població, som territori, som ocupació, som treball indirecte, som economia, som turisme, som gastronomia… En definitiva, som Catalunya, i ens hem guanyat a pols més d’un 1% del pressupost”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: