Joan Anton Rafecas, elegit nou president de la Federació Avícola Catalana (FAC) en substitució de Miquel Callís

L’assemblea extraordinària de la Federació Avícola Catalana (FAC) ha nomenat Joan Anton Rafecas com a nou president, en substitució de Miquel Callís, fundador de l’entitat que ha presidit durant la major part de la seva història, i que ha estat nomenat president d’honor. Aquests nomenaments van tenir lloc ahir a la tarda en un acte celebrat a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret. Aquest relleu coincideix amb el 40 aniversari de l’entitat, responsable de vetllar pels interessos del sector avícola català, que inclou tant la producció de carn d’aviram com d’ous, que representen l’11,15% i l’1,5% de la renda agrària a Catalunya, respectivament.foto-fac-1

Rafecas, de 63 anys i nascut a Vilafranca del Penedès, és un professional dedicat a l’avicultura des del 1974. Actualment jubilat, ha sigut un membre molt actiu de la Junta Directiva de la FAC des de la seva incorporació, l’any 2002, i president del Grup de Producció de Pollastres de la Llotja de Bellpuig durant 12 anys (2002-2014). Les raons per les quals ha estat escollit són el seu ampli coneixement del sector, així com el seu caràcter negociador, obert i dialogant.

“Els darrers 40 anys han demostrat que la suma d’esforços i una visió oberta són la fórmula d’èxit per fer front a un futur ple de reptes. Hem de continuar treballant plegats per continuar seduint el consumidor amb uns arguments molt sòlids: els valors nutricionals dels ous i la carn d’aviram, que ocupen una posició primordial i indiscutible en la piràmide alimentaria, la seva versatilitat a la cuina i un preu assequible per a totes les butxaques”, ha afirmat el nou president.

Miquel Callís va ser promotor i fundador de la FAC l’any 1977 i n’ha estat president durant gran part de la seva trajectòria. Banyolí de 83 anys, ha estat avicultor des de la seva infantesa i un empresari que coneix tots els subsectors dins la indústria avícola. Això, sumat al fet que sempre ha defensat que cal trobar els punts comuns entre les empreses associades per seguir creixent i fer front als reptes i oportunitats del sector, així com la seva gran capacitat de negociació són les principals raons per les quals ha estat nomenat president d’honor. La seva ferma creença en la col·laboració entre el sector públic i privat el va portar a desenvolupar institucions com el Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC), que avui en dia és molt més que un laboratori veterinari; és tot un referent en sanitat avícola.

La carn d’aviram, la més consumida

El pollastre, el gall dindi i la guatlla són carns blanques i magres, saboroses, de fàcil digestió i amb qualitats nutritives beneficioses per a tota la població. Pel seu alt contingut en proteïna d’alta qualitat i baix contingut en greix constitueixen una bona base no només en determinades dietes terapèutiques, com ara obesitat o diabetis, sinó un aliment essencial per a una dieta equilibrada i saludable per a totes les edats.

Catalunya és la primera comunitat autònoma productora de carn d’aviram. El 2015* es van produir 357 milers de tones de carn d’aviram (81% pollastres, 1,2% gallines, 15.5% galls dindi i 2.42% d’altres aus), que en unitats representen 207 milions d’aus (78% pollastres, 3.5% galls dindi, 0.92% gallines i 17.5% d’altres aus). Aquestes xifres suposen un increment respecte a l’any anterior del 3%, pel que fa a unitats, i un 1,6%, pel que fa al pes. Especialment significatiu és el cas del gall dindi, que ha augmentat un 7%. També és important el sector de la producció de guatlles a Catalunya, que representa més del 91% del total a Espanya, la major part de la qual s’exporta.

Amb relació al conjunt de la producció càrnia, a Catalunya l’aviram representa el segon lloc amb un 17%, darrera del porcí (76%) i per davant del boví (6%) i, a nivell estatal, la xifra puja fins al 23%, després del porcí (63%) i davant del boví (10%).

Pel que fa al consum, els catalans mengen 17 kg de carn fresca de pollastre, gall dindi i altres aus per persona i any. Del total de carn fresca consumida a les llars catalanes el 2015, el 41% va ser d’aviram, en primer lloc davant del porcí (29%), boví (15%), conill (4,6%), oví 5% i d’altres.

El 17% de les granges de gallines ponedores del país

Desterrat ja el mite del colesterol per diversos estudis científics, els valors gastronòmics i nutricionals de l’ou són indiscutibles. A més,  la seva versatilitat el converteix en un dels aliments més omnipresents a la nostra cuina, que es troba a tots els rebosts. Els catalans en consumeixen més de 75 milions de dotzenes l’any; és a dir, més d’11 dotzenes per persona (139 unitats). Malgrat que el seu consum es va reduir lleugerament, prop d’un 1%, els catalans es mantenen per damunt de la mitjana de consum d’ous de l’Estat, que se situa en 135 unitats per persona i any.

Catalunya és la quarta comunitat autònoma amb major producció d’ous (12% del total), després de Castella-la Manxa, Castella i Lleó, i Aragó, i s’hi  ubiquen el 17% de les granges de gallines ponedores de tot el país, amb un cens total de 4 milions d’aus que el 2015* van produir 97 milions de dotzenes d’ous, un 21% més que l’any anterior. Les granges avícoles catalanes són instal·lacions modernes i adaptades als sistemes de producció europeus i a la normativa sobre benestar animal, en vigor des de l’any 2012.

40 anys d’història

Des de fa 40 anys, la Federació Avícola Catalana (FAC) és  l’entitat que representa el sector avícola a Catalunya i agrupa els productors d’ous i carn d’aviram. Més de 350 empreses, grans i petites, repartides per tota la geografia catalana s’agrupen sota el paraigua de la FAC, treballant conjuntament per promoure la qualitat de la carn d’aviram i els ous i donar a conèixer els seus sistemes de producció, d’acord amb els més elevats estàndards nutricionals, sanitaris, de qualitat i benestar animal.

Catalunya té una llarga tradició en el sector i va ser pionera a l’Estat en el desenvolupament de l’avicultura professional a principis del segle XX, a partir de la fundació l’any 1896 de la Reial Escola d’Avicultura d’Arenys de Mar (Barcelona i, dècades després, en l’expansió de l’avicultura moderna que es generalitza al nostre país a partir de la dècada dels seixanta.

La FAC forma part de l’Associació Espanyola de Productors d’Ous (ASEPRHU), l’Organització Interprofessional de l’Ou i els seus Productes (INPROVO) i l’Associació Interprofessional espanyola d’Avicultura de Carn de Pollastre (Propollo). Des de fa anys, promou les qualitats nutricionals saludables de la carn de pollastre i gall dindi a través de la campanya divulgativa 100 % Salut Pollastre & Gall Dindi i, recentment, també ha participat en la campanya europea L’ou d’etiqueta, promoguda per INPROVO amb el suport de la UE i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. També està adherida al Codi de bones pràctiques comercials al llarg de la cadena alimentària, promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, i participa  com a interlocutor del sector amb l’administració a diverses taules sectorials i grups de treball multidisciplinars.

Més informació: www.federacioavicola.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: