Els incendis vinculats a les tasques de la sega als camps de conreu s’han reduït un 80% els darrers 5 anys a Catalunya

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, ha presentat els resultats de l’operatiu de la campanya de prevenció d’incendis de la sega, que desenvolupa el Departament d’Agricultura  -a través de l’acció coordinada del Cos d’Agents Rurals, dels Grups especials de prevenció d’incendis forestals, de les ADF’s,  Cos de Bombers i pagesos-  a diverses comarques de Catalunya per tal de prevenir i/o minimitzar els risc d’incendis durant les tasques de la sega als camps.unnamed

El conseller d’Agricultura ha remarcat que “gràcies a la campanya de la sega hem aconseguit reduir més d’un 80% els incendis que s’originaven en les tasques del camp des del 2011, i això és quelcom que el conjunt de la societat catalana ha d’agrair a la corresponsabilitat de pagesos, agents rurals i ADF’s, essencialment”.

Durant la visita, el conseller ha pogut mantenir una trobada i intercanvi d’impressions amb els representats dels pagesos, les associacions de defensa forestals i els caps regionals i locals del Cos d’Agents rurals que treballen coordinadament en aquestes tasques de prevenció.

En aquest sentit, el conseller d’Agricultura ha valorat molt positivament la feina feta pels Agents Rurals i el GEPIF, tots ells del Departament, i ha agraït especialment la tasca de les Agrupacions de Defensa Forestal i dels pagesos que participen de manera altruista i proactiva en l’operatiu, bé sigui durant les tasques de la sega, o bé un cop fetes, fent la llaurada dels camps per reduir al mínim els rostolls per evitar qualsevol risc afegit.

Ciuraneta ha alertat que a causa de les altes temperatures i la  disminució de la humitat relativa, el risc d’incendi continuarà essent molt alt en moltes comarques de Catalunya fins a mitjans de la setmana vinent. Les comarques d’afectació principal són Anoia, Bages, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Gironès, Noguera, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Segrià, Selva, Terra Alta, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

“Hi ha molts indrets on no s’han registrat precipitacions significatives durant el mes de juny, principalment de l’interior, i del litoral, en cas que es debiliti el règim de marinades, seran els de màxim perill. La severitat de l’episodi podria ser inferior a l’anterior, però l’estat de la vegetació és més crític que fa dues setmanes” ha recordat Ciuraneta. Per afegir que “ara més que mai és important el treball coordinat de tots els agents implicats per evitar qualsevol incidència que pugui esdevenir un incendi”.

Fins a finals d’aquest mes de juliol el Departament d’Agricultura i les Agrupacions de Defensa Forestal el mantindran activat coincidint amb la temporada de collita del cereal.

Prevenció del risc en 250.000 hectàrees agràries

La zona sobre la qual s’actua té una superfície aproximada d’unes 250.000 ha, i està situada en les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central. Concretament, el dispositiu es concentra a l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell.

L’eficàcia d’aquest operatiu de prevenció d’incendis activat durant de temporada de collita del cereal que es va posar en funcionament l’any 2011 i que està obtenint “uns resultats excel·lents”. Aquest 2015 només es van produir 3 incendis  amb 8 ha  agrícoles i  0,6 hectàrees forestals cremades. Segons el conseller Ciuraneta, l’èxit de la campanya recau sens dubte en la implicació de tots els agents “començant pels agricultors que han assumit la seva part de responsabilitat, assumint un codi de bones pràctiques i fent la seva feina amb el màxim de cura, i que han reduït els incendis originats arran de la seva activitat”.

Dispositiu de Vigilància 2015

El dispositiu de vigilància està format pels efectius següents: agents rurals de les set comarques afectades, per quatre unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que també participaran en la vigilància d’acord amb la seva disponibilitat. Tots aquests efectius duran a terme un desplegament radial per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels agents rurals, com una eina essencial per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.

Aquest any, i com a novetat, dins el programa de la campanya de la Sega es van realitzar dues jornades de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: