El sector lacti, davant la crisi més greu de la seva història

Crec que la paradoxa del sector lacti espanyol és un motiu de denúncia que, sent deficitari en producció a importar un terç del consum nacional, té pitjors preus en origen que països netament exportadors. Les dades fetes públiques per la Comissió Europea, corresponents al mes de juny, situen el preu mitjà de la llet de vaca en origen a 30,43 cèntims d’euros litre, per al conjunt de la Unió Europea, 7 cèntims menys que dotze mesos abans. En el cas d’Espanya, el preu baixa fins als 29,27 cèntims, per sota de països netament exportadors com França (31,20), Alemanya (29,83), Dinamarca (31,32) o Holanda (30,50).DSCN2552

Des d’alguna OPA es fa una crida a les autoritats agràries, nacionals i autonòmiques, perquè corregeixin el que s’està fent malament en el procés de fabricació i distribució perquè copin el nostre mercat fabricants de països on es paga la matèria primera al ramader a millors preus dels que percep el ramader espanyol, Com és possible? Què hi ha darrere? Denuncien que les conseqüències de la manca de competitivitat de la indústria làctia espanyola les està pagant el ramader, al que li menyspreen el seu producte devaluant-lo i negant-se a comprar tot el que produeix o pot produir. La legítima aspiració del ramader espanyol per incrementar la producció fins a cobrir les necessitats del país, xifrades en uns 9 milions de tones de productes lactis a l’any, es veuen truncades per una indústria làctia que no és capaç de competir amb la d’altres països europeus ni és capaç de sortir a l’exportació dins i fora de la Unió Europea.

Abans aquestes dades oficials proporcionades per Brussel·les, que demostren la debilitat del sector en el seu conjunt i el d’Espanya en particular, demanen a la ministra d’Agricultura que no eludeixi les seves responsabilitats i revisi totes les mesures posades en marxa fins al moment, en quedar demostrat que no han estat eficaces.

L’informe de la Comissió posa de manifest també la situació del sector en altres parts del món, on els preus han anat també a la baixa en els últims dotze mesos. Així, al mercat de referència de Nova Zelanda, el preu en origen se situa en 23,4 cèntims d’euro el litre, mentre que a l’americà (EUA), encara que també s’ha desplomat, es manté per sobre dels 36 cèntims d’euro el litre, aquest últim aquí seria rendible..

I és que estem en “La crisi més greu de la història en el sector lacti”. Milers de ramaders a Espanya, no és el cas nostre, s’enfronten a l’amenaça de les indústries làcties de no recollir la llet o de fer-ho a preus “absolutament ruïnosos d’entre 18 i 20 cèntims”.

Alguna cosa no funciona, ja que no només no som capaços de poder produir per al nostre mercat, amb el sistema de quotes un terç procedia de la resta d’Europa, sinó que tot el sector està en greu risc d’extinció. Produint a pèrdues i sense possibilitats d’augmentar producció cal preguntar ¿Fins quan podran aguantar? És qüestió de temps i en alguns casos de poc.

Jesús Domingo, vicepresident 1r i soci d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: