JARC-COAG reclama que l’assegurança per la sequera a la vinya permeti protegir el 100% de la producció de raïm

L’organització agrària JARC-COAG demana a la Entitad Estatal de Seguros Agrarios (Enesa) que la línia d’assegurances per sequera en el sector de la vinya faciliti que els viticultors puguin assegurar el 100% de la producció. Fins ara, la línia 312 de rendiments, la més utilitzada i que protegeix davant la pedra, les pluges intenses i la sequera, permet contractar un 70 o un 80% garantit, però no ofereix la possibilitat de fer-ho íntegrament.jornada-assegurances-vilafranca_vista-parcial

En una jornada sobre millores en l’assegurança del sector de la vinya organitzada per l’organització ahir a Vilafranca del Penedès, la Cap Sectorial de la vinya i el vi de JARC-COAG, Isabel Vidal,  també ha sol·licitat que “l’import de les indemnitzacions que rebem els viticultors en cas de sinistre estigui adaptat al preu del mercat”. Així mateix, l’organització agrària ha constatat que en el càlcul de l’assegurança per sinistre de sequera els rendiments de determinades parcel·les no estan inclosos a la pòlissa principal.

Millores en l’assegurança

En la jornada, en la qual també han participat el director territorial de Catalunya d’Agroseguro, Francesc Xavier Joana, i el president de JARC-COAG a Barcelona, Joan Esteve,  s’han comparat els costos i modalitats de cada línia per conèixer quina és la més adient per a cada explotació.

Vidal també ha demanat que en aquesta modalitat d’assegurança “la indemnització per sequera no es calculi només per explotació, sinó que hi hagi l’opció de fer-ho per parcel·la, tal com es dóna en altres cobertures del mateix conreu”. L’entitat reclama aquestes millores en un moment en què les explotacions estan incrementant la contractació d’aquest tipus d’assegurances en la vinya com a conseqüència de l’escassetat de pluges derivada del canvi climàtic.

Possible augment del cost

JARC-COAG tem que l’any vinent s’incrementi el cost de l’assegurança per la retallada prevista de 10 punts en la subvenció d’Enesa, que equival a un 25% de l’import total, tal com previsiblement passarà en els conreus fruiters, els farratgers i els energètics. En aquest punt, l’entitat demana que almenys es mantingui el pressupost per garantir el suport a l’activitat de les explotacions vitivinícoles i per aquest motiu representants de l’organització es reuniran properament amb el president d’Enesa per traslladar-li les reivindicacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: