UP insisteix a la ministra que en lloc d’aplicar retallades doti l’assegurança agrària suficientment en el pressupost

Unió de Pagesos (UP) insta els partits polítics, el govern de l’Estat i el govern de la Generalitat a aturar la proposta del Ministeri d’Agricultura de reducció del suport a l’assegurança agrària perquè n’incrementarà entre un 25 % i un 30 % el cost que ha de pagar l’assegurat en les línies que inicien el període de contractació aquest 1 de novembre. El sindicat ha enviat un informe als diferents partits polítics de Lleida sobre aquest punt, ha demanat reunió a la subdelegada del govern de l’Estat a Lleida i ho ha fet constar en la Comissió Territorial d’Assegurances, convocada pel Departament d’Agricultura.20161110_113849

Les primeres assegurances que es veuen afectades per aquesta reducció són les que donen cobertures a les explotacions fructícoles (albercoc, pruna, poma, préssec i pera), les de conreus farratgers (farratge, palla de cereal d’hivern i pastures) i les de conreus agroenrgètics (conreus per la producció de biocombustibles o generació d’energia).

A tall d’exemple, la intenció de disminuir en 10 punts la part de la subvenció del Ministeri per a assegurances agràries, suposarà, en el cas d’un productor de fruita dolça, un increment mitjà del 25 % del cost de l’assegurança. Així, una assegurança per a fruita dolça que en el Pla 2015 fou contractada el 2016 va costar 10.000 euros, i aquest proper any 2017 en costaria 12.500.

25% de mitjana

Aquest increment del cost de l’assegurança agrària d’un 25 % de mitjana, ve condicionat perquè la subvenció que atorga Catalunya a l’assegurança agrària s’articula a través d’aplicar un percentatge a la subvenció que aplica l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA), per tant, si es manté el percentatge de la subvenció autonòmica a les assegurances agràries respecte un valor (la subvenció d’ENESA) que disminueix, el resultat és que la part autonòmica de la subvenció també es redueix. Per això, una retallada per part d’ENESA de 10 punts es converteix en un increment real, de mitjana, del 25 % del cost de l’assegurança que paga l’assegurat.

Unió de Pagesos ja va alertar a la titular d’Agricultura, aleshores en funcions i actual ministre, Isabel García Tejerina, el passat 1 d’octubre, en una reunió mantinguda en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, del fort increment del cost de l’assegurança que suposava per la pagesia la retallada de 10 punts de la subvenció ENESA en aquestes tres línies d’assegurances. Alhora que li va reclamar al Ministeri que recuperi el nivell de suport públic a les assegurances agràries del 2011.

UP vol recordar a la ministra que, tot i els lleus increments que ha efectuat el ministeri a l’assegurança agrària des del 2013, any que la disminució de la subvenció del Ministeri va tocar fons amb només 200 milions d’euros, lleument corregida els anys posteriors, gràcies a la tasca sindical d’Unió de Pagesos, encara s’està lluny dels 278 milions d’euros destinats l’any 2011.

Manca de directrius clares

Així mateix, el sindicat agrari considera que l’actual retallada que proposa el Ministeri es deu a una manca de directius clares en les subvencions al foment de les assegurances agràries per part d’ENESA. Aquest fet fa que si un any no s’esgota el pressupost es pugi la subvenció d’ENESA i si un any hi manca pressupost es redueixi la subvenció que aplica ENESA. Unió de Pagesos aposta per l’establiment de polítiques clares de foment de les assegurances que entenem que haurien de passar per prioritzar els professionals agraris en cas de manca de pressupost, atès que són els més afectats en cas de patir adversitats climàtiques, ja que la seva activitat principal és l’agrària, amb tots els riscos que això comporta.

Unió de Pagesos alerta de la necessitat de millora urgent de diverses línies d’assegurança agrària, sobretot les que tenen uns rendiments assegurables clarament inferiors als rendiments reals, com passa amb les explotacions de secà d’ametller, olivera i conreus herbacis. Així com, continuar el treball de millora de la resta de línies, procurant mantenint un equilibri entre l’increment de cost de l’assegurança que poden suposar les millores i l’efecte real d’aquestes sobre les explotacions agràries que asseguren. Les poques millores introduïdes els darrers anys,  com la modificació de les normes de peritatge dels danys per qualitat en fruiters o l’increment del termini de final de contractació del cereal de primavera a 31 de juliol, per a tots els mòduls, entre d’altres millores, no compensen l’increment de cost de l’assegurança, fruit de la retallada dels ajuts que planteja el ministerio.

Per a Unió de Pagesos, retallar el suport a l’assegurança agrària vol dir deixar la pagesia sense eines per fer front a les adversitats climàtiques. Paradoxalment, quan hi ha algun dany important que afecta algun sector concret, i el sindicat sol·licita mesures, l’administració argüeix que tot allò assegurable no es indemnitzable. La pagesia no té eines per poder fer front a les crisis de preus i sembla que el ministeri tampoc vulgui que en tinguin per fer front a les adversitats climàtiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: