El nou règim d’autoritzacions de la UE portarà més vinyes i més flexibilitat davant l’augment de la demanda mundial

 

DSCN2536

La Comissió Europea ha aprovat el nou règim d’autoritzacions per a plantacions de vinyes que permetrà ampliar anualment de manera limitada les àrees vinícoles de la Unió Europea (UE). D’acord amb la reforma de la PAC que es va decidir el 2013, el nou règim entrarà en vigor l’1 de gener del 2016 en substitució del règim transitori de drets de plantació.

«El nou sistema aporta flexibilitat al sector vinícola europeu perquè pugui anar ampliant progressivament la seva producció en resposta a una demanda mundial que és cada vegada més gran. Per la seva banda, però, els Estats membres han d’aplicar un seguit de mesures de salvaguarda per evitar riscos socials i ambientals en algunes zones vinícoles», ha declarat el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Ruralde la UE, Phil Hogan.

Segons un recent estudi extern, malgrat l’augment del volum i del valor de les exportacions europees que estem registrant des del 2008 i, per tant, malgrat la clara millora de la nostra balança comercial, la UE continua perdent quota de mercat. A més, està previst que el consum mundial continuï creixent fins al 2025 tot i que a la UE continuarà caient. Per tant, aquesta evolució del mercat demostra que en el futur el sector vinícola europeu dependrà cada vegada més de les exportacions.

El text que s’ha aprovat estableix un seguit de normes que han obtingut l’acord unànime dels Estats membres i del Parlament Europeu i que determinen la manera com han de gestionar els Estats membres a nivell nacional el sistema d’autoritzacions gratuïtes i intransferibles. Si s’autoritzen noves plantacions, aquest seguit de normes estableixen, quan escaigui, mesures de salvaguarda consistents a limitar a l’1 % anual l’augment de la superfície vinícola de l’Estat membre, amb discrecionalitat d’aplicació: límits nacionals o regionals o bé límits en funció de les zones amb o sense indicació geogràfica. Aquestes normes també aclareixen com s’ha de fer la transició del sistema actual al nou i com es poden convertir en autoritzacions els drets de plantació vigents. Cal tenir en compte, però, que els drets en reserva que a finals del 2015 encara no s’hagin atorgat als productors caducaran.

Una resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: