UP denunciarà el model d’aplicació de la nova PAC aprovat per l’Estat perquè incompleix la normativa europea

Unió de Pagesos ha denunciat que el model d’aplicació de la nova Política Agrària Comuna (PAC) de l’Estat espanyol recollit en dos Reials decrets publicats dissabte 20 de desembre sobre l’aplicació dels pagaments directes i sobre l’assignació dels drets de règim de pagament bàsic vulnera el model establert a la Unió Europea (UE).

El contingut dels reials decrets 1075/2014, de 19 de desembre, i el 1076/2014, de 19 de desembre, ja va ser acordat el passat 4 de desembre en Conferència Sectorial, sobre el model d’aplicació de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) a l’Estat espanyol. L’aplicació prevista de la PAC a l’Estat espanyol agreuja la discriminació entre productors, al perpetuar el model històric de la PAC fins a l’any 2020, ja que es basa en les 316 comarques agràries estatals, agrupades en quatre tipologies (terres de conreu de secà, terres de conreu de regadiu, cultius permanents i pastures) i té en compte la seva mitjana d’ajuts cobrats.

Això generarà que cada productor pugui disposar, en funció dels municipis on radiquin les terres de la seva explotació, de més de quatre tipus de drets, ja sigui per cadascuna de les quatre tipologies o per ser de comarques agràries de mitjana diferent; i aquests drets no podran ser exercits en una regió agroeconòmica diferent a la que els va originar. Tot això, per una banda, suposarà una major càrrega burocràtica tant a l’administració com als perceptors i, d’altra banda, una major trava al lliure desenvolupament de les explotacions agràries.

En contra de la figura de l’agricultor actiu

El sindicat també denuncia que la figura d’agricultor actiu (requisit obligatori per poder ser perceptor dels ajust directes de la PAC) no s’ajusta a la normativa de la UE; fins i tot la pròpia Comissió Europea ja ho ha advertit a les autoritats espanyoles. A més, el ministeri d’Agricultura ara pretén eludir l’exclusió dels ajuts directes de la PAC, establerta a la normativa de la UE, per a les persones físiques i jurídiques que desenvolupen les activitats econòmiques de gestionar aeroports, serveis ferroviaris, instal·lacions d’abastament d’aigua, serveis immobiliaris, instal·lacions esportives i recreatives permanents; així com també, en contra de l’establert a la normativa de la UE, limitar la successió en les explotacions agràries.

D’altra banda, Unió de Pagesos alerta que les mesures d’aplicació de l’ajut del component verd de la PAC que regula el Ministeri suposarà una reducció del potencial productiu de cereals i oleaginoses, ja que obligarà a deixar el 5% de les terres conreades com a superfícies de compensació ecològica (superfícies de preservació de la biodiversitat a l’estar poc afectades per l’activitat agrícola) i no permetrà incloure en aquesta definició, contràriament al reglament europeu, que sí ho permet als estats membres de la UE, les terrasses, elements paisatgístics, franges de protecció, superfícies amb arbres forestals de creixement ràpid, superfícies amb conreus intermedis o coberta vegetal sembrada. Per tant, aquesta mesura impedirà que la superfície adjacent a les terres de conreu pugui servir de superfície d’interès ecològic.

El sindicat denuncia la desídia del Ministeri en aquesta qüestió, ja que cal recordar que el president del Govern estatal, Mariano Rajoy, va donar suport a la decisió unànime dels caps d’Estat i de Govern en la reunió del Consell Europeu del 7 i 8 de febrer del 2013, en que van acordar que “el requisit de tenir una superfície d’interès ecològic en cada explotació agrícola s’aplicarà de manera que la terra en qüestió no hagi de retirar-se de la dedicada a producció i s’evitin pèrdues injustificades en els ingressos dels agricultors”.

Poc equitatiu

Unió de Pagesos considera que el model d’aplicació de la reforma de la PAC, a més de no ser equitatiu, vulnera els reglaments adoptats per les institucions de la UE i les disposicions del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. Per aquest motiu, el sindicat presentarà una denúncia a la Comissió Europea i defensarà, als tribunals competents, la pagesia professional que es vegi afectada en els seus drets per les vulneracions de la normativa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: