JARC ha assenyalat que els pagesos i ramaders a l’Estat han perdut un 13% de la seva renda durant la darrera dècada

L’augment de l’exportació agroalimentària no es tradueix en un increment en la renda dels productors agraris, que des de 2003, ha perdut un 13% a nivell d’Espanya, passant de 25.423 milions d’euros a 22.111 milions d’euros el 2014, tal com reflecteix l’anàlisi elaborat per JARC-COAG en base a les últimes dades publicades pel Ministeri d’Agricultura. No obstant això, en aquest mateix període, les exportacions agroalimentàries s’han disparat un 73%, passant d’un valor global de 19.238 milions d’euros el 2003 a 33.399 milions a l’ultima campanya.Vinyes La Morera de Montsant 1

Els representants de JARC-COAG manifesten que els agricultors i ramaders no estan participant del valor afegit de les seves produccions als mercats internacionals. Consideren que cal acabar amb els desequilibris de la cadena alimentària, i aconseguir que del camp a la taula, el valor es reparteixi de forma equitativa entre productors, indústria i distribució.

Es tanca, així, un any amb més ombres que llums, marcat per:

  • L’aprovació definitiva d’una PAC perversa per als veritables professionals agraris, que continua deixant fora del sistema d’ajuts a agricultors professionals de sectors com l’horta, la fruita o la vinya.

JARC-COAG ha mostrat la seva indignació i decepció davant les modificacions d’última hora introduïdes pel Ministeri d’Agricultura a instàncies de la Comissió Europea. El text final facilitarà cobrar ajudes a titulars no actius, que en principi havien de quedar fora del sistema sobre la base del no compliment del nivell d’ingressos mínims provinents de l’activitat agrària (20%).

Eliminació dels mecanismes de regulació de mercat

A més, es consolida una Política Agrària Comuna que aprofundeix en l’eliminació dels mecanismes de regulació del mercat, aspecte que propicia la volatilitat de preus, llastra la rendibilitat de les explotacions i frena la innovació.

  • Les pèrdues provocades pel veto rus, que a Catalunya han afectat especialment als productors de fruita i de porcí.

L’anunci de l’embargament rus va irrompre en plena campanya d’exportació de fruita de pinyol. Les cotitzacions en origen es van desplomar un 75% i els productors de Catalunya van haver d’afrontar grans pèrdues, mentre veien com les mesures extraordinàries establertes per la UE arribaven tard, eren totalment insuficients i no estaven adreçades als productors.

I el ramaders de porcí, estan patint una imparable caiguda de preus, que des de juliol es situa ja en més del 29% i sota els costos de producció.

  •  Uns preus especialment negatius també per als productors de cereals. De fet, en general s’observen preus a la baixa i costos amb tendència a l’alça.

Així doncs, segons JARC els únics brots verds es veuen a:

  • Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària: Ha entrar en vigor el 2014 per contribuir a acabar amb els desequilibris de la mateixa, que afecten molt negativament els productors. Des del 3 de gener d’enguany és obligatori formalitzar contractes per escrit abans del lliurament de la producció, determinant el preu del producte i terminis de pagament, eradicant així la ‘venda a resultes’, lamentablement tan estesa al sector agrari. Així mateix, l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), s’ha establert per perseguir i sancionar les pràctiques comercials abusives.

En aquest sentit, JARC-COAG demana valentia al MAGRAMA per establir un codi de bones pràctiques que prohibeixi l’ús de productes reclam o la venda a pèrdues, inclogui la figura d’un mediador amb suficients competències i obligui a respectar els terminis de pagament de 30 i 60 dies per a productes peribles.

  • Reducció fiscal: L’exempció del 85% de l’impost especial de l’electricitat per als regants,

definitiva i estructural, per compensar l’increment de costos derivats de la nova tarifa elèctrica. Així doncs, fruit de la negociació amb el Ministeri d’Agricultura, una explotació mitjana tindrà un estalvi d’uns 650 euros en la seva factura.

  • Lleu millora del preu en origen de l’oli i la bona marxa de la fruita seca a Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: