UP denuncia ofertes en preu de conill per sota els quatre euros el quilo que intenten aturar les pujades a les llotges

Unió de Pagesos denuncia que la lleu recuperació en unes dècimes del preu del conill que cotitza en la llotja MONCUN en les últimes setmanes, després que els animals portats a sacrifici han recuperat el pes habitual en aquesta època de l’any, coincideix amb les ofertes de venda que se situen en 3,99 euros el quilo canal a la província de Barcelona, segons dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat, preu que, d’altra banda, no cobreix els costos de producció. Per al sindicat, aquestes ofertes tenen com a objectiu aturar les pujades del preu de referència de llotges, que estan regides per l’oferta i la demanda.

La Llotja de Madrid va reafirmar ahir aquesta tendència en la recuperació de preus, i avui ho ha fet MONCUN, al pujar les dues llotges 0,10 euros el quilo d’animal viu.

Vetllar pel bon funcionament de la cadena alimentària

En aquest sentit, Unió de Pagesos, tenint en compte la greu crisi de preus que pateix el sector, demana a les administracions que vetllin pel bon funcionament de la cadena alimentària, des de la concreció dels preus de referència a les llotges per als productors fins als de la venda al públic.

El sindicat recorda que el preu mitjà de les dues llotges més representatives del sector cunícola (Llotja de Madrid i MONCUN) ha estat en les primeres setmanes de l’any de 1,41 euros per quilo d’animal viu, mentre la mitjana dels costos de producció per als ramaderes és de 1,80 euros per quilo d’animal viu. Durant aquest període, el preu mitjà de venda al públic ha estat a la província de Barcelona de 6,5 euros el quilo canal, i el mínim, de 4,5 euros el quilo canal, segons el ministeri d’Economia.

Tancament de més de 500 explotacions

Cal recordar que entre els anys 2010 i 2015 a Catalunya han tancat 531 explotacions cunícoles (el 34,6% de les granges), el que ha suposat una reducció del 20,4% del cens d’animals, segons dades del departament d’Agricultura. Aquesta reducció del cens també afecta a altres baules de la cadena, com la producció de pinso per a conills, que entre el 2010 i el 2014 a Catalunya s’ha reduït el 10%.

Unió de Pagesos insisteix en demanar a les administracions una actuació immediata davant la greu crisi per la que passa el sector dels conills. Una de les propostes del sindicat, en aquest sentit, és la de flexibilitzar al màxim els requeriments per poder sacrificar i comercialitzar, per part dels ramaders, petites quantitats de conills a les explotacions, tal com contempla la normativa europea. L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, a la qual Unió de Pagesos va traslladar aquesta proposta, es va comprometre a estudiar-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: