Li ha tocat a la carn roja

Recorden? Vi, ous, llet, peix blau, etc., aliments que durant molt de temps van ser demonitzats i ara són recomanats. També de les vaques boixes, el clembuterol, la carn de cavall a les hamburgueses, etc. En aquests moments la demonització ha recaigut sobre la carn vermella.

“L’OMS associa el consum de carn processada amb el càncer” deien alguns titulars de premsa el dia següent a la aparició del pseudo anàlisi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), anàlisi portat a terme per la seva Agència Internacional de Investigació sobre el Càncer (IARC).

Segons l’IARC “menjar carn processada es cancerigen per als humans, cosa que probablement, es podria estendre a carns vermelles i productes de cacera”, és la conclusió que ha sortit de la reunió que 22 experts de 10 països han celebrat. Segons l’organització, especialistes de renom que apunten una “evidencia suficient” de que aquests aliments són determinants per al desenvolupament dels tumors colono-rectals (càncer de colon).

Lògicament, la reacció per part del sector càrnic no s’ha fet esperar; apart de voler veure interessos comercials, pensen que no és coherent que s’atribueixi a un únic factor el major risc de patir càncer, ja que es pot recordar que en el desenvolupament d’aquest mal intervenen més elements, com ara “l’edat, la genètica, la dieta, el medi ambient, l’estil de vida, etc.”.

Crec que hi ha motius més que suficients per a rebutjar aquesta conclusió; penso que de fet cap comitè ni grup científic ho reconeix, enèrgicament per manca de rigor científic.

Una vegada més, per motius externs, el sector es veu implicat en una desinformació i desprestigi que costarà tornar a aconseguir amb la situació actual. S’ha de tornar, des dels diversos sectors implicats, a proporcionar tants detalls com sigui possible i servir de base a una completa font d’informació per a que el consumidor obtingui “una major comprensió de la identificació dels verdaders perills i l’avaluació de los riscos associats”.

Per a finalitzar, em sembla que l’estudi parla de forma global, d’una amplia gamma de productes, de països de tot el món en els que hi ha diferents possibilitats de tractar els aliments de manera higiènica i seguretat alimentaria. Seguint la normativa en seguretat alimentaria europea o del Estats Units podem estar molt segurs de que el risc, si és que realment existeix és insignificant en productes elaborats en aquests territoris.

Jesús Domingo, vicepresident 1r d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: