El sector agrari català lamenta que la Comissió hagi retirat el pla que prohibia servir l’oli d’oliva en setrilleres reutilitzables

El sector agrari català ha lamentat i criticat que la Comissió Europea hagi retirat el seu pla per prohibir als bars i restaurants servir l’oli d’oliva en setrilleres reutilitzables.

Aixi, segons la Unió de Pagesos (UP) aquesta decisió “afecta tant a productors com a consumidors, tenint en compte que aquest organisme hauria de vetllar per garantir la qualitat i la traçabilitat dels productes agroalimentaris”. Per al sindicat, la mesura de prohibir reutilitzar els envasos garantia que el producte que arribava al consumidor es corresponia amb el producte etiquetat com a oli d’oliva.

setrillUP ha explicat que la prohibició als bars i restaurants de continuar servint l’oli d’oliva en setrilleres reutilitzables, que havia d’entrar en vigor l’1 de gener del 2014, ha estat aparcada temporalment, segons el comissari europeu d’Agricultura, Dacian Ciolos, a causa de la manca de suport del sector de l’hostaleria i els consumidors, tot i que països com Espanya, Itàlia, Grècia i Portugal, principals estats membres productors, havien donat suport a la mesura.

Pel sindicat agrari “la mesura es va anunciar amb l’objectiu de garantir la qualitat i autenticitat de l’oli d’oliva, així com per millorar la higiene”.

El responsable  d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC),Joan Segura, creu que s’ha fet “un pas enrere”. Al respecte ha afegit que “el sector ha avançat molt per millorar la qualitat i també  s’ha fet un recorregut a nivell normatiu per regular la comercialització però,  en canvi, ara Brussel·les atura el procés. Aquesta decisió és una contradicció  amb la defensa de la transparència i la qualitat en l’alimentació que fa la Unió Europea.  Ens està empenyent a tornar a la comercialització a dojo de  l’oli?”.

Davant  d’aquesta situació, la FCAC reclama al ministre d’Agricultura espanyol, Miguel  Arias Cañete, i al conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, que es faci una  regulació de la normativa a nivell estatal, igual que tenen altres països  productors d’oli d’oliva com Itàlia i Portugal.

Per la seva part. l’organització agrària ASAJA veu “amb preocupació” la passivitat per part de les diferents administracions davant els atacs que estan rebent les nostres exportacions per part d’alguns països de la Unió Europea (UE).

 ASAJA ha comentat que la darrera notícia negativa ha estat “quan el primer ministre britànic, David Cameron, al qual segueixen la resta de països del nord, diu que no trauran les setrilleres reutilitzables als restaurants, fent un clar atac als països del sud d’Europa; és a dir, quan els convé, no cal que el consumidor vegi el que consumeix, ni la seva procedència”.

Una resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: