AGROPRÉS visita una granja de porcí ecològic a la Garrotxa

DSCN2509El president d’AGROPRÉS, Jesús Domingo, i el vicepresident de l’associació, Isidre Font, han format part d’un grup de representants dels mitjans de comunicació que han visitat la granja Ramonich de Pinsos Duranoc a La Pinya (Vall d’en Bas) a la Garrotxa. Es tracta d’una de les vuit explotacions de porcí ecològic que hi ha actualment a Catalunya.

Aquesta activitat l’ha organitzat el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) dins de la setmana Bio per a l’alimentació ecològica i la finalitat era veure com funcionen aquest tipus de granges, que tenen un maneig molt diferent al d’una convencional, i conèixer de primera mà els controls que es realitzen en les visites d’inspecció del CCPAE.

Uns 300 caps de bestiar

Joan Duran, responsable d’aquesta granja ha explicat que té uns 300 animals, entre ells 50 mares, 200 caps d’engreix i la resta garrins i mascles reproductors tots d’una raça alemana, i que fa uns set anys van fer la conversió de convencional a ecològic. Segons Duran les grans diferències que hi ha amb el porcí convencional és que tots els animals han de poder tenir accés a l’exterior, una zona amb palla per dormir, no poden estar tancats i han de menjar aliments ecològics.

La granja Ramonich té un apartat de “parideres”, on precisament quan vam arribar acaba de parir una truja que va tenir 11 garrins. Joan Duran ha comentat que en aquesta zona les truges i els garrins estan 28 dies “tot i que la normativa permet que hi siguin fins a 40 dies”, i després passen a una zona que anomenen de desmamat, per anar finalment a la d’engreix, on hi ha dos sistemes, el de fem acumulat i el que està per separat.DSCN2496

Els animals es porten a l’escorxador als set mesos, amb un pes de 110 quilos en viu (uns 80 en canal). La majoria se sacrifiquen a l’Escorxador d’Avinyó i la resta se’ls queda l’empresa per una botiga que tenen.

En la visita també ha intervingut Marta Masalles, inspectora del CCPAE, que ha comentat tots els passos que fan en una inspecció. A part de veure el benestar de l’animal i que coincideixen les dades que ofereix el responsable de la granja, agafa una mostra de l’alimentació per analitzar-la davant del ramader, que també n’agafa una per si s’ha de fer una contra anàlisi en cas de detectar-se alguna anomalia. Una tercera mostra se la queda el CCPAE.

Aquesta explotació rep la visita de moltes persones durant tot l’any. Per posar-se en contacte amb la granja Ramonich es pot entrar a la web http://www.ecocity.cat.

La visita ha finalitzat amb una degustació de diversos productes ecològics com ara embotits diversos, oli, sucs i vi.

Una resposta

  1. Molt bé Isidre JD

Deixa un comentari