Qui defensa la ramaderia?

A les comarques gironines, la defensa de la ramaderia torna a estar en peu de guerra. “Hostes vingueren que de casa ens tragueren”, diu la dita, però nosaltres podríem dir perfectament “Urbanites vingueren que els pagesos tragueren”. I és que en molt municipis petits de les comarques gironines, de centenària tradició agrícola i ramadera, avui dia tenen alcaldes que no són del poble, i que venen del món urbà. Aquests alcaldes, segurament fan veure que són coneixedors de la realitat del municipi, i que són conscients de la importància de la ramaderia. Però si no han crescut allà, si no han “mamat” l’olor i la tradició del poble –com diuen a pagès-, segur que són més paraules que no pas fets.

Per concretar: els plans urbanístics de molts d’aquests municipis són normes camuflades per anar en contra de la ramaderia. Nosaltres estem totalment d’acord, que quedi clar i escrit, que els municipis amb un fort impacte turístic posin impediments a les granges, i que no se n’hi poguin posar de noves. Però en els municipis d’interior, petits, on els ramaders que volen sobreviure, han d’ampliar, modificar les granges que ja existeixen o fer-ne de noves, no es poden implantar normes urbanístiques camuflades per anar en contra d’elles. I és el que lamentablement està passant. Molts municipis han modificat el POUM per posar condicions incomplibles per a la instal·lació de granges. Per exemple, deixant en volum disconforme explotacions preexistents, exigint que les terres de conreu siguin del mateix municipi, o establint distàncies a altres granges, a carreteres, límits de finques…. Alguns ramaders ens diuen que passen autèntics calvaris burocràtics per tal de fer competitives i adaptar-se a les exigències actuals del sector.

Gran regió productora ramadera

És important recordar que Catalunya és una de les grans regions en producció ramadera, i en especial la porcina. Si mirem el mapa europeu per regions, Catalunya és sense cap mena de dubte la principal regió del sud d’Europa en producció porcina. I a les comarques gironines, concretament, hi ha el nucli fort de la industria càrnia, que genera tant una forta activitat econòmica com de generació de llocs de treball. En els darrers anys, a més, les explotacions porcines han fet un important esforç en millorar la gestió de les dejeccions ramaderes, un aspecte sobre el qual el sector ha estat sempre molt durament criticat. En un moment en què el tancament de plantes de purí de tota Espanya ha generat convulsió, les comarques gironines tenen el problema solucionat amb una gestió sostenible de les dejeccions ramaderes com a fertilitzant orgànic.

Moltes vegades els ramaders es pregunten qui els defensa. Hem de recordar que Agricultura té ponents a les comissions d’urbanisme, però pel que sembla els preocupa més el càrrec que la defensa del ramader. El Departament d’Agricultura va publicar, no fa gaire, un decret que regula les explotacions ramaderes, més exigent que l’anterior. La nostra associació, com tantes altres organitzacions, va participar en la redacció de propostes i esmenes, i el resultat ens pot agradar més o menys (sempre hi ha coses millorables), però va seguir el seu curs normal. Dons bé, si les explotacions ramaderes ja estan regulades, com pot ser que els ajuntaments utilitzin al seu criteri els POUMS per decidir què es pot fer i què no es pot fer? Hem de recordar que hi ha força municipis amb contenciosos contra els POUMS, i això és un clar indicador que tenim un problema.

Qui defensa el ramader? Si defensem el turisme allà on hi ha turisme, perquè no defensem els ramaders allà on hi ha ramaderia? Si volem un país per a tots, hi ha d’haver un lloc per a tots.

Ricard Parés, director de l’Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: