La consellera Jordà diu al Parlament que s’ha de continuar dotant el model alimentari català de fortalesa i excel·lència

Dotar de fortalesa i excel·lència el sector agroalimentari per a què pugui respondre als reptes climàtics, econòmics i socials als quals fem front per a garantir a la població catalana l’accés a una alimentació suficient i nutritiva, i un territori cohesionat, amb zones rurals que siguin font de riquesa i ocupació estable de qualitat, és el principal objectiu d’aquesta legislatura, segons ha manifestat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, davant de la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya.

Per a fer-ho, ha dit Jordà, calen polítiques agroalimentàries basades en la sostenibilitat i que s’executin i es planifiquin amb una governança compartida amb els actors implicats. Per això, ha dit que “en un escenari en què la majoria de polítiques es fan des de dalt, impulsem un model de gestió de baix a dalt. Això no és altra cosa que fer república, i nosaltres, republicans, considerem imprescindible plantejar aquest nou sistema de governança horitzontal en la nostra acció de govern”.

Segons la consellera, aquests eixos d’actuació “tenen un cert aire de continuïtat” respecte de les actuacions i polítiques fruit de la planificació i el treball de la consellera Meritxell Serret i el seu equip durant la passada legislatura, que han representat un salt endavant en el sector agroalimentari català”.  Per assegurar que “aquestes polítiques tan necessàries per al sector necessiten un punt i seguit”.

En aquest sentit, seguint l’estela de la seva predecessora, Jordà ha incidit en la importància “d’una gestió regionalitzada de la Política Agrària Comuna (PAC) i del Programa operatiu del Fons Europeu Marítim de la Pesca (FEMP)”. D’aquesta manera, “aconseguiríem unes polítiques europees adaptades a les particularitats de l’agricultura, la ramaderia i la pesca del nostre país, que no són les mateixes que les d’altres regions de l’Estat”. A més, ha assenyalat que “sense dones no hi ha món rural ni relleu generacional”. Per aquest motiu, “tan els joves com les dones seguiran tenint prioritat en les línies d’ajuts del Programa de Desenvolupament Rural”.

Consell Català de l’Alimentació

D’altra banda, Jordà ha assegurat que en aquesta legislatura s’incidirà especialment en la relació amb els consumidors i la gastronomia amb la posada en marxa del Consell Català de l’Alimentació, que va constituir ara fa un any la consellera Meritxell Serret, el qual haurà de liderar els debats entre els representants de l’Administració i de la societat civil implicats en l’alimentació per definir un Pacte Nacional per la Política Alimentària de Catalunya. La consellera també ha anunciat la creació del Canal Aliments a la xarxa, amb l’objectiu que la ciutadania pugui informar-se sobre les tasques que desenvolupa el sector agroalimentari català i el desenvolupament del Pla de gastronomia de Catalunya, que ha de ser l’eina fonamental per definir el relat del sector agroalimentari català basat en tres eixos: productes, gastronomia i territori.

La titular d’Agricultura del Govern català també ha apostat per emprendre polítiques que continuïn garantint la qualitat del sistema agroalimentari català, amb l’impuls dels diferents distintius de qualitat, i ha afirmat que es planteja actualitzar i millorar el cos normatiu que regula aquests àmbits amb l’elaboració d’una bateria de decrets, com ara el de produccions agroalimentàries, el de llet crua de vaca, el de regulació de l’artesania alimentària, el de la producció agrària ecològica i de la producció integrada.

Pel que fa al control dels aliments produïts, subministrats i comercialitzats a Catalunya, la consellera ha explicat que cal encaminar-nos cap a l’Agència Catalana de Control Oficial de la Cadena Alimentària, un espai únic que integri els controls oficials de la cadena alimentària, facilitant les relacions entre l’Administració i els operadors econòmics. Per fer-ho, ha anunciat la creació d’un grup d’experts de laboratoris de sanitat animal, sanitat vegetal i agroalimentació encarregats de fer propostes de millora i de definir un model basat en la cooperació en xarxa dels laboratoris públics que donin servei als controls oficials de manera complementària i coordinada.

Mesures que fomentin una gestió sostenible

Durant la seva intervenció, Jordà també ha dit que “s’ha d’avançar cap a un model d’economia circular, capaç d’impulsar la competitivitat de l’agricultura, la ramaderia, la pesca i la gestió sostenible dels recursos naturals”. En aquest sentit, ha assegurat que ja s’ha presentat al Parlament la Proposició de llei d’espais agraris, que establirà la definició, planificació i gestió dels espais agraris catalans amb la finalitat que puguin complir el seu objectiu, que és la producció d’aliments de manera sostenible i respectuosa envers el medi.

Pel que fa a l’àmbit forestal, ha explicat que la conselleria que encapçala activarà actuacions que defineixin un model propi basat en la gestió forestal sostenible i la bioeconomia. I que es lluitarà contra els riscos forestals, especialment els incendis, també amb un model adaptat a especificitats del territori. La consellera ha anunciat que caldrà dissenyar el Pla multifuncional dels boscos 2019-2022, amb una visió integral de les diferents funcions dels boscos i usos complementaris.

Comercialització de la carn de caça

D’altra banda, la consellera també ha explicat que s’aprovarà el Decret de comercialització de carn de caça, el de comercialització de pesca professional i aqüicultura i el de Centres d’Immersió. També es treballarà en l’elaboració d’una nova Llei de caça que actualitzi la disposició normativa pre-constitucional i s’impulsarà el desplegament de la Llei de regulació de la pesca continental sostenible amb la redacció del seu reglament.

En relació amb la gestió de les dejeccions ramaderes, Jordà ha afirmat que “el Departament aposta clarament per una valorització de la fertilització orgànica” i ha anunciat que el decret s’aprovarà a finals d’any, amb l’objectiu “d’assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, a la vegada que garanteixi la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i agrícoles”.

Seguint el model de gestió sostenible, la consellera afirma que “el Departament continuarà apostant per la modernització de les instal·lacions de regadiu tant per estalviar aigua com energia, i fomentarem la millora de la qualitat dels sòls agraris amb l’elaboració del Mapa de contingut de carboni orgànic dels sòls agrícoles de Catalunya”.

Model propi de governança pesquera

En l’àmbit de la pesca, Jordà ha subratllat que “volem un model propi de governança pesquera que delegui una part del poder de l’Administració. Perquè només des de la participació activa dels agents econòmics i de la ciutadania en la configuració de les noves polítiques garantirem un desenvolupament sostenible i farem realitat aspiracions republicanes de la nostra societat”. Algunes de les accions que el Departament tirarà endavant en aquest sector són la recentment aprovada Estratègia marítima de Catalunya a fi de donar resposta als reptes de desenvolupar l’economia blava de manera sostenible, i el Decret de governança de la Pesca Professional que regula un model basat en la gestió participativa i l’apoderament dels diferents actors (professionals, científics i tercer sector ambiental).

També s’està treballant en el disseny del Consell Català de la Cogestió Marítima, que serà l’organisme que ha de desenvolupar l’Estratègia, i en desenvolupament més ampli de la cogestió marítima, que permetrà consolidar en funcionament taules territorials de cogestió com ara la Taula de Cogestió del Baix Empordà o la Taula de Cogestió de l’Aqüicultura del Delta de l’Ebre.

La consellera també ha manifestat la seva voluntat de dissenyar i potenciar un sistema comercial just. “Continuarem impulsant eines que permetin reforçar la viabilitat del sector agrari, com és l’Observatori de Preus. Un instrument de coneixement i de transparència del mercat fructícola al qual afegirem les produccions de fruita seca i fruita de pinyol”.

Alt nivell tecnològic

La consellera també ha posat de manifest “la importància de la transferència tecnològica per aconseguir un sector agroalimentari més competitiu i més sostenible”. En aquest sentit, Jordà ha explicat que es redefinirà el contracte-programa amb l’IRTA per poder seguir capitalitzant els resultats de la recerca i que puguin tenir impacte en el sector agroalimentari, es posarà en funcionament l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar i es continuarà potenciant la formació professional de qualitat dels sectors agroalimentari i forestal que duen a terme les Escoles Agràries, amb la implementació del Campus Empresarial Agrari de Catalunya. Finalment, i per ordenar i executar una millora de la internacionalització del sector, s’aprovarà el nou Pla estratègic de PRODECA 2019-2021.

Teresa Jordà ha finalitzat la seva intervenció referint-se a l’impuls i la consolidació del cos d’Agents Rurals per configurar-lo com “una autèntica estructura d’Estat al servei de la ciutadania” a través de l’aprovació del nou Pla estratègic 2018-2026 abans que finalitzi aquest any, i de l’aprovació del Decret sobre el reglament d’armes del cos i l’adquisició de nou armament, com ara defenses extensibles i arma curta, i la renovació de l’actual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: