Unió de Pagesos fa diferents demandes als partits polítics que es presenten a les eleccions europees del proper 25 de maig

Unió de Pagesos (UP) demana, en les seves propostes de política agrària adreçades als partits de cara a les eleccions europees del 25 de maig, que la Política Agrària Comuna (PAC) inclogui un nou ajut directe per als agricultors a títol principal adreçat a persones físiques que obtinguin almenys el 50% de la seva renda total de l’activitat agrària que exerceixen a la seva explotació i que el temps de treball que dediquin a altres activitats sigui inferior a la meitat del temps total de treball; i per a les persones jurídiques de les quals almenys el 50% dels socis i del capital social o de les seves accions corresponguin a agricultors a títol principal. El sindicat proposa que a aquest ajut s’hi destini el 15% del límit màxim anual per cada estat membre de la Unió Europea (UE).

Una altra de les demandes del sindicat és que s’incloguin nous instruments específics de gestió de l’oferta, diferenciats per a cada sector, i basats en la compra i venda a preus de mercat de productes agraris en situacions de crisi, amb l’objectiu d’assegurar una gestió eficaç del mercat i evitar crisis d’excessos d’oferta. Aquests instruments haurien d’atenuar la volatilitat excessivament elevada del preus en el mercat agrari i s’afegirien a la resta de mecanismes de mercat, xarxes de seguretat i gestió de riscos ja establerts a la nova Organització Comuna de Mercats i a les mesures finançades pel FEADER.

Regulació de la venda a pèrdues

Unió de Pagesos també insisteix en les seves propostes en que es reguli i es prohibeixi a tota la Unió Europea la venda a pèrdues a tota la cadena alimentària, per limitar els abusos i competències deslleials que pateixen els agricultors dins de la cadena alimentària. La UE hauria d’incorporar en la definició de la venda a pèrdues tant el preu de compra del producte com els costos fixos i variables de comercialització dels aliments.

Una altra qüestió que el sindicat demana incloure a la PAC és la flexibilització dels requisits de reconeixement de les organitzacions de productors en el cas del sector de les fruites i hortalisses, ja que les mesures actuals no responen a la realitat dels països mediterranis. Per exemple, no respon a la realitat de Catalunya el fet que per constituir una organització professional d’horta calgui facturar tres milions d’euros. D’altra banda, la nova PAC també hauria de permetre un període transitori de 15 anys perquè les explotacions que fan producció mixta ecològica i convencional puguin reconvertir tota l’explotació a ecològica.

Etiqueta d’origen de tots els ingredients

Altres qüestions que demana UP són una legislatura sobre el comerç i defensa dels drets dels consumidors que inclogui l’etiqueta d’origen de la Unió Europea de tots els ingredients; invertir en la recerca de mètodes alternatius a la restricció dels productes fitosanitaris, medicaments i alimentació animal per donar resposta a les exigències comunitàries, o que s’incrementi la promoció interna de les produccions amb distintius de qualitat i origen més enllà de les iniciatives d’àmbit estatal. Respecte a les negociacions que s’han de dur a terme amb l’Organització Mundial del Comerç i en els acords bilaterals, el sindicat reclama la defensa del model agrari vigent a la Unió Europea.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: