El juliol pot ser realitat el decret de dejeccions ramaderes

La consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha avançat que el decret català de gestió de dejeccions ramaderes podria aprovar-se al Consell de Govern del 2 de juliol. El projecte de decret es troba en el tram final del procés previ a l’aprovació. Actualment està sobre la taula de Territori, que resoldrà sobre les qüestions ambientals del document i el tornarà a Agricultura. A partir d’aquí, el document passarà pel consell tècnic i la comissió jurídica pertinents i està previst que torni al consell tècnic a finals del mes de juny, segons ha assenyalat la consellera.

L’associació Porcat ha celebrat la notícia de la propera aprovació però sol·licita que es faciliti la seva aplicació i que no s’incrementi la càrrega burocràtica que normalment suposa. Considera que és important que Catalunya no perdi el lideratge espanyol en producció porcina. La correcta gestió de les dejeccions ramaderes hauria de ser una oportunitat per als ramaders catalans i no una càrrega burocràtica; d’una altra manera, la producció porcina catalana anirà deslocalitzant lentament cap a altres comunitats autònomes.

El projecte de Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d’aprovació del programa d’actuació en les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries es va posar en consulta pública al setembre de 2017.

El decret es basa en tres grans línies d’actuació:

  • La millora en origen en la gestió de les dejeccions de les explotacions ramaderes, incloent el seu tractament;
  • La innovació i millora en les aplicacions als sòls, mitjançant una fertilització orgànica d’excel·lència,
  • El control i seguiment d’aquestes aplicacions, garantint la traçabilitat dels moviments.

Es tracta d’un model de gestió basat en la valorització de les dejeccions com a recurs, amb una fertilització ajustada a les necessitats dels cultius, una aplicació feta amb maquinària adequada i, fins i tot, quan sigui necessari, en l’exportació dels excedents de nutrients.

J.D.M.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: