Etilè i la maduració de fruites i verdures

L’etilè és un gas d’origen natural, considerat la ‘hormona d’envelliment de les plantes’. Aquest gas és el responsable de la maduració de fruites i verdures, provocant que aquestes canviïn de color, obtinguin una textura més tova i desenvolupin el seu sabor i aroma característics.

Hi ha fruites i verdures que són productores de gas etilè i altres aliments que són molt sensibles a ell. Per exemple, entre les fruites productores d’etilè destaquen la poma, el mànec, el meló, el plàtan, l’alvocat, les prunes, el raïm, els tomàquets o les cebes. Com aliments sensibles a l’etilè, destaquen el bròquil, l’enciam, els espàrrecs, les patates o les pastanagues.

Quan una fruita madura desprèn etilè accelera la maduració de les fruites al seu voltant, provocant que es descomponguin molt més ràpid del normal: sabor amarg en les pastanagues, augment de rugositat de les fulles dels espàrrecs, taques vermelloses a l’enciam, pèrdua del color en el bròquil o reblaniment dels tomàquets verds madurs.

Mantenir una bona qualitat dels aliments després de la collita i que arribin en perfecte estat al consumidor és molt important per a qualsevol productor o distribuïdor de fruita. Com la producció natural d’etilè després de la collita és inevitable, a més de fonts artificials d’aquest gas com els motors de combustió interna, és fonamental prendre les mesures necessàries perquè l’etilè no afecti la qualitat de les fruites i verdures que es transporten fins als supermercats.

Alguns consells per reduir l’exposició al gas etilè son:

-No emmagatzemar fruites i verdures que produeixin molt etilè al costat de productes que siguin sensibles a aquest.

-Utilitzar filtres d’etilè, que absorbeixen el gas de les cambres de conservació perquè els aliments arribin en perfectes condicions al seu destí.

-Eliminar la fruita massa madura o podrida, que produeix majors nivells de gas etilè, dels lots de fruita.

J.D.M.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: