Fons europeus contra el despoblament

La investigadora de l’Associació Institut de Recerca i Desenvolupament Rural, experta en SIG i anàlisis demogràfiques, Pilar Burillo Quadrat, va presentar el passat desembre a Maranchón, Guadalajara, les claus perquè Espanya pugui rebre fons europeus per al període 2021- 2027 contra el despoblament, en el marc de les jornades ‘Emprèn i Viu’, organitzades per l’associació la Migaña.

L’estudi realitzat per l’experta en anàlisi demogràfics, i que ja s’ha fet arribar al Defensor del Poble, ha consistit en la delimitació de les ‘Àrees Escassament Poblades’ que, fins ara, ningú havia realitzat. I tot això malgrat que un reglament de 2016 de la Comissió Europea assenyalava la necessitat d’incorporar a les NUTs 2 i 3 les noves tipologies territorials: zones i regions rurals, urbanes i costaneres, perquè siguin reconegudes per Eurostat i, per tant , faciliti informació tan important com el PIB o l’ocupació.

No obstant això, fins al moment, només s’havien delimitat les ‘Àrees urbanes funcionals’. En el cas d’Espanya, destaca com la més extensa la de Madrid, que es perllonga per les províncies veïnes de Castella-la Manxa amb un total de 6.771.713 persones, és a dir, 267.724 més que la seva pròpia comunitat.

Amb la delimitació realitzada per Pilar Burillo, el Govern d’Espanya pot sol·licitar ja a Eurostat que proporcioni informació, com en el cas de les ‘Àrees urbanes funcionals’, sobre 171 variables que permetran mostrar la situació real de la despoblació d’Espanya i, per tant, la possibilitat que el nostre país es beneficiï dels futurs fons europeus. A data d’avui, si no es té en compte aquesta situació, es reduiran els fons per a les regions més desenvolupades, com són Madrid, País Basc, Catalunya i Aragó tot, al fet que com succeeix en aquest últim cas, sigui la més despoblada de Espanya amb un 84% per sota de 12,5 hab/km2.

Estem en un moment crucial en què s’estan establint els criteris per al repartiment dels diferents fons de cohesió post 2020. Sabem que Espanya els incrementa fins a 34.000 milions d’euros, tot i que el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, ja ha anunciat que la seva comunitat autónoma no rebrà 1.141 milions, i que, en conjunt, l’Estat podria perdre 2.500 milions d’euros de la PAC i una mica més de 1.200 milions en desenvolupament rural.

Jesús Domingo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: