El 2018 va donar beneficis al sector porcí català, tot i que menys que els anteriors dos exercicis, segons JARC

L’any 2018 ha estat un bon any pel sector ramader, especialment per al porcí, que ha tancat l’exercici amb xifres positives que han suposat un benefici mitjà de 4,45€/animal, segons ha assenyalat JARC. Tot i això, aquesta dada dista molt dels 21€ que es van obtenir el 201t, que va ser un any excepcional de beneficis en què, entre les raons principals, hi havia uns preus baixos de les matèries primeres. En el 2018, però aquestes han augmentat un 8%. En el cas del pinso, que suposa a l’odre dels 70% dels costos de producció, l’augment ha estat del 3%. Tot plegat ha situat el global dels costos de producció a l’ordre del +4%.

Aquest fet, sumat a unes cotitzacions més baixes en els primers mesos de l’any, ha fet que en algunes setmanes els marges de beneficis hagin estat molt justos o inclús negatius. De fet, els mesos d’estiu han estat la clau per entendre aquest tancament de l’any amb beneficis. Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de JARC, ha explicat que aquesta situació recorda la fragilitat de l’economia agrària. No poder controlar aquests augments i, sobretot, no poder-ho repercutir automàticament al preu de venda fan que, una vegada més, JARC reclami a les diferents administracions que treballin per establir mecanismes de mercat justos. Aquesta realitat, afegia amb un augment de la producció global, ha comportat que els marges de beneficis per al ramader hagi baixat un 81% respecte el 2017.

Una altra de les claus per entendre el que ha suposat el 2018 són les exportacions.  A nivell espanyol han augmentat un 7,9% en volum de tones en el període de gener a octubre, però han descendit un 1,6% en matèria econòmica. Aquesta situació, a Catalunya s’ha traduït en un creixement respecte el 2017 del 3,7% en volum, però una reducció d’un 6% en valor (dades de gener a octubre). El 2018 les exportacions catalanes d’aquest sector van suposar 2.195 milions d’euros. Aquestes dades tenen una afectació important pel conjunt del sector, ja que l’exportació porcina estatal representa més del 60% de la producció sectorial.

Els 5 principals mercats de destí de l’estat han estat, en aquest ordre, Xina (15,3%), França (14,5%), Itàlia (8%), Portugal (6,3%) i Japó (5,9%). Aquests superen la meitat de les exportacions espanyoles, però els mercats de destí de la nostra carn té una vintena de destinacions. Entre aquestes destaquen els creixements que han tingut mercats com els de Corea (47,3%), República Txeca (46%), Romania (36%), Filipines (25,3%) i Hongria (21%). En el cas d’aquests països europeus, la raó la trobem en estar afectats per la Pesta Porcina Africana (PPA) i tenir, per tant necessitat de producte.

Per això, sabent que aquesta és una qüestió conjuntural, Jaume Bernis, ha animat a que se segueixen obrint nous mercats. En aquest sentit ha celebrat l’entrada a Mèxic, un important destí pel volum de població i el seu consum de carn. Però ha recordat que la situació d’aquell país pot modificar-se, ja que si canvies l’actual complicada relació amb el seu veí, els Estats Units (el segon productor mundial), l’oferta de carn de porcí espanyola no seria tan atractiva. Per aquestes qüestions, i pel paper que juga l’exportació del porcí al conjunt de Catalunya, Bernis ha recordat la importància de tenir una xarxa diversificada de mercats de destí. En això, ha assegurat que s’està fent bona feina, però ha afegit que cal seguir-hi treballant des de les administracions i organitzacions empresarials.

Sobre la incidència que la PPA ha tingut en els mercats mundials, Bernis ha tornat a recordar que cal seguir extremant els controls de bioseguretat en tots els àmbits que afecten el sector porcí. I ha recordat que la qualitat que se certifica des de Catalunya, ha estat la principal valedora per seguir liderant les exportacions. En aquest sentit, Catalunya continua sent el principal valedor de les exportacions porcines espanyoles, on representa més del 50% del comerç internacional, tant en volum de quilos com en moviment econòmic.

Així les coses, seguir treballant per augmentar l’excel•lència en la producció i mantenir-se ferms en la lluita contra la PPA seran un dels principals reptes del conjunt del sector, segons  JARC. A més, el cap sectorial d’aquesta organització agrària ha dit que en l’any nou també caldrà incidir en la gestió de les dejeccions i en l’apropament del sector al conjunt de la societat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: