Es fan públics els guanyadors dels PITA i Ruralapps 2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha fet públics els guanyadors del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en les seves diverses variants, corresponent a l’any 2018, i també del  Premi Ruralapp 2018. El proper 31 de gener, se celebrarà l’acte de lliurament d’ambdós premis, que tindrà lloc a Girona.

Els premiats de la XVII edició dels PITA, en la qual s’han presentat 19 candidatures són:

Modalitat agroindústria

Guanyador

Kensho Sake, L’Ampolla (Baix Ebre). Per l’elaboració de  sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals.

Finalista

Castanya de Viladrau, SCP, Viladrau (Osona). Per comercialitzar castanya torrada durant tot l’any.

Modalitat empresa agrària

Guanyador

VerdCamp Fruits, SAT, Cambrils (Baix Camp). Pel desenvolupament d’un model d’associació i sincronització de plantes florals refugi per al control biològic de pugó en síndria.

Finalista

Parc de les olors, Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Pel seu model de desenvolupament rural basat en la valorització de les plantes aromàtiques i medicinals.

Modalitat Jove Emprenedor Innovador

Guanyador

Francesc Ribas Borràs, de Can Puxic, Premià de Dalt. Per la producció de tomàquet de qualitat i proximitat tot l’any segons el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional.

Finalista

Henri Philippe Alegria Gregori, de Henri Mor, SL, Juncosa. Pel seu model  4.0 de negoci de producció i comercialització d’oli d’oliva verge extra que ofereix al consumidor local i internacional un producte d’alta qualitat i una experiència de compra innovadora.

Els primers premis dels PITA estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els finalistes, amb 2.000 euros cadascun. El jurat que els ha concedit estava presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’IRTA i del DARP, que va examinar i seleccionar les candidatures guanyadores i finalistes, per a cadascuna de les tres  modalitats del premi, d’entre les presentades. Cal esmentar que properament sortirà publicada la convocatòria corresponent a l’any 2019

Objectius dels PITA

Amb aquest premi anual, el Departament vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i que hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions. Així mateix, es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquests actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial. Des dels seus inicis l’any 2001, s’hi han presentat 358 candidatures.

Premis Ruralapps 2018

Les apps Myhealthwatcher i Waatic han estat les guanyadores de la cinquena edició del Premi Ruralapp 2018. Les dues modalitats estan dotades amb 3.000 euros cadascuna.

L’app Myhealthwatcher ha estat la guanyadora de la modalitat Ruralapps-ciutadania, on s’inclouen aquelles aplicacions destinades a oferir solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i que facilitin l’accés a la informació en l’àmbit agrari, alimentari i/o rural. Creada per Cube Technology innovation, SL, de Mataró, es tracta d’una aplicació que interpreta les etiquetes dels productes d’alimentació envasats en funció del perfil personal de salut de l’usuari. És un algoritme que analitza, a nivell qualitatiu i quantitatiu, la composició dels productes d’alimentació envasats i els valora en funció d’un perfil de salut de l’usuari i recomana en quina mesura hauria de consumir un producte determinat i per què, oferint alternatives més adequades al perfil, si n’hi ha.

L’aplicació Waatic ha estat la premiada de la modalitat Ruralapps-professional del sector, dedicada a aquelles aplicacions mòbils destinades a oferir solucions tecnològiques innovadores als professionals del sector agrari, alimentari i rural i que millorin els processos de producció i de gestió, l’eficàcia interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat. Ideada per l’empresa ESTEL, SL, d’Abrera, està dissenyada per a l’aplicació intel·ligent de productes fitosanitaris i traçabilitat en cultius especials. Aquesta eina permet dosificar de forma automàtica el realment necessari i introduir la dosificació variable en una mateixa parcel·la a través dels mapes de vigorositat (minimitzant l’ús de producte) i garanteix la complerta traçabilitat de cada aplicació.

En aquesta convocatòria, que ha comptat amb un total de 31 candidatures, també ha quedat finalista l’app Bas de Magia, de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, en la modalitat Ruralapp-ciutadania. Es tracta d’una aplicació que permet el coneixement d’un entorn rural, com és la Vall d’en Bas, d’una manera integral i des de múltiples vessants. Dona a conèixer el vincle existent entre els productes agroalimentaris i el seu entorn natural i social, i també l’aprofitament dels recursos del bosc, com les herbes remeieres.

En la modalitat Ruralapp-professional del sector, la finalista ha estat la app VP-SUIS, de OnClick Solucions, SL, de Vic, per donar suport a la gestió de les explotacions porcines, i amb la qual qualsevol  productor  pot  dur  una  traçabilitat  real  de  la  seva  explotació  d’una  manera  senzilla,  fàcil  i  segura.

A través del Premi Ruralapps el DARP vol impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari, i rural, i distingir les empreses que hagin desenvolupat les millors aplicacions mòbils funcionals que contribueixin a la millora del sector agroalimentari i del medi rural.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: