El Trilogo arriba a un acord sobre la nova proposta de normativa relativa al límit de cadmi en els fertilitzants

A finals del passat mes d’octubre els negociadors del Parlament Europeu i del Consell van arribar a un acord provisional en el Trilogo relativa a la nova proposta de normativa sobre fertilitzants. Un dels punts més preocupants era el referent al límit de cadmi en els fertilitzants fosfatats. Així, s’ha acordat baixar dels actuals 90 mg de cadmi/kg d’e P2O5 a 60 mg/kg a partir de la data d’aplicació del reglament (és a dir, tres anys després de la seva entrada en vigor) en els fertilitzants fosfatats amb el marcatge CE. Inicialment, el Parlament Europeu volia una reducció progressiva del límit per arribar als 20 mg/kg en setze anys.

També s’ha acordat incloure una clàusula de revisió, per tal que la Comissió Europea revisi els valors límit per avaluar la viabilitat de reduir-los, quatre anys després de la data d’aplicació de les noves normes (és a dir, set anys després de la entrada en vigor).

Així mateix, s’ha decidit una etiqueta voluntària de “Baix contingut de cadmi (Cd)” o similar o una representació visual a aquest efecte per al producte fertilitzant que té un contingut de cadmi inferior a 20 mg/kg. Així mateix, es recolzen els incentius suficients per desenvolupar tecnologies per treure el cadmi i per manejar les deixalles perilloses rics en cadmi per mitjà de recursos financers rellevants.

Impulsar l’ús de fertilitzants orgànics i basats en residus.

Les normes vigents de la Unió Europea (UE) sobre fertilitzants cobreixen principalment els fertilitzants convencionals, normalment extrets de mines o produïts químicament. El Trílogo ha acordat que es promogui un major ús de materials reciclats per produir fertilitzants, el que ajudaria a desenvolupar l’economia circular i redueix la dependència de nutrients importats.

A més, es vol que es faciliti l’accés al mercat per fertilitzants orgànics innovadors, que donarien als agricultors i consumidors una opció més àmplia i promourien la innovació verda i que s’establissin criteris de qualitat, seguretat i mediambientals a nivell de la Unió Europea per als fertilitzants ‘UE’ (és a dir, aquells que es poden comercialitzar a tot el mercat únic de la UE).

Propers passos

L’acord provisional encara ha de ser confirmat pels ambaixadors dels estats membres de la UE (COREPER) i per la Comissió de Mercat Interior del Parlament. El projecte de reglament serà després sotmès a votació per tota la cambra europea en una propera sessió plenària i serà aprovat formalment pel Consell de Ministres de la UE.

J.D.M.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: