JARC i la UPC donen a conèixer una APP gratuïta que redueix un 30% el volum de fitosanitaris aplicats en vinya

La pagesia segueix treballant en reduir l’aplicació de fitosanitaris. És una qüestió que cada vegada  és més demandada a nivell social i que la nova PAC sembla que continuarà recollint en aquesta línia. Així ho ha apuntat el cap sectorial de fitosanitaris de JARC, Josep Olivella. Per tot plegat ha afegit que i per l’estalvi econòmic i els beneficis mediambientals que suposa, JARC i la UPC han organitzat una jornada anomenada ‘DOSAVIÑA: una eina per la correcta aplicació dels fitosanitaris en vinya’, que se celebrarà el dijous, 29 de novembre al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vilafranca del Penedès).

Es tracta d’una APP que és fruit del treball d’investigació de més de 15 anys de la Universitat Politècnica de Barcelona. Aquesta aplicació per a dispositius mòbils, tenint en compte determinats paràmetres i aplicant els resultats de les investigacions en la matèria, diu a l’agricultor com aplicar de manera més precisa els fitosanitaris. I això inclou, des de com fer la mescla a com tenir regulada la maquinària d’aplicació.

L’aplicació atén diferents variables que acaben determinant la recomanació final. Aquestes van des de l’alçada de les vinyes, als metres entre carrers, la maquina en concret que un té, el producte fitosanitari que s’utilitza o la diagnosi de la superfície foliar, entre altres. Tot plegat ha portat de mitjana, a una reducció del 30% en reducció de fitosanitaris, cosa que suposa un important descens dels costos de producció d’una explotació. A més, com explica Emilio Gil, una de les persones responsables de la investigació, aquesta davallada d’ús de producte, no va en detriment de l’efectivitat d’aquest. I és que la clau, com afegeix aquest professor de la UPC, és que, senzillament, s’és més eficient.

Gil ha explicat que per aconseguir aquesta reducció s’ha incidit en dos grans eixos: el tipus de vinya i el tipus de maquinària. I és que en aquest darrer aspecte, ha explicat l’investigador, hi havia un camí important a recórrer. Assegura que és molt important ajustar correctament els equips.

Tant és així, que la jornada del proper dijous atendrà específicament aquesta qüestió. En aquesta matèria, ha explicat, que el que s’exposarà és vàlid per a la resta de conreus arbrats, cosa que fa de la jornada, interessant per a molts més sectors.

De fet, que l’eina pugui ser aplicable a sectors com fruita, cítrics, olivera, ametllers o avellaners, fa que es plantegin seguir la recerca per a què aquesta APP tingui les versions específiques per aquests cultius.

Enllaços de l’aplicació: https://goo.gl/VxRai8 (IOS) i https://goo.gl/Km6qTm (ANDROID)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: