El projecte de la Llei Vitivinícola de Catalunya ha superat el debat a la totalitat, sense cap esmena, al Parlament

“Volem seguir aprofundint en les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans, emparats en les 12 Denominacions d’Origen catalanes, i que han estat la clau per augmentar la seva quota de mercat”. Són paraules de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que ha presentat al Parlament de Catalunya el projecte de la Llei Vitivinícola de Catalunya, que ha superat el debat a la totalitat, sense cap esmena, i ara seguirà la tramitació parlamentària habitual per culminar la seva aprovació definitiva.

Jordà ha recordat que el conjunt dels vins catalans són els més consumits a Catalunya per sobre del vi procedent de la primera DO de l’Estat espanyol. A més, són motor d’exportació agroalimentària a Catalunya, on més del 45% dels vins  i més del 65 % del cava s’exporten.

En aquest sentit, la consellera d’Agricultura ha destacat que “garantir l’origen, qualitat i traçabilitat dels vins ens enforteix a nivell internacional. Per això, és molt important que avui presentem aquesta llei i avancem. Tenim grans reptes al davant, i estem al costat del sector per acompanyar-lo i reforçar-lo en aquest camí cap a la competitivitat, però també cap a l’excel·lència”.

Així mateix, Jordà ha explicat que l’objecte d’aquesta norma, que substituirà l’actual del 2002, és la posada al dia de la normativa vitivinícola catalana d’acord amb la legislació europea. “Som conscients que ens trobem davant d’un sector hiperregulat a escala europeu, i fins i tot internacionalment, però és responsabilitat del Govern afrontar-ho i adaptar el marc normatiu català als canvis que ens arriben, cosa que governs anteriors no van arribar a fer”, ha afirmat.

La consellera ha indicat que “la nova regulació europea ens ofereix una oportunitat per renovar la legislació catalana del sector vitivinícola augmentant la seguretat jurídica dels productors i elaboradors de vins de Catalunya. Catalunya necessita una llei més adaptada a la realitat actual del sector i que reforci i acompanyi millor la vitivinicultura catalana de cara als reptes de futur”.

Amb la nova normativa, s’actualitzen aspectes de la regulació del potencial vitivinícola català com ara les autoritzacions de vinya, especialment tenint en compte les situacions que planteja la normativa europea a partir de 2016, el registre vitícola o les varietats de vinya de vinificació que es podran plantar, replantar o empeltar a Catalunya.

L’aprovació d’aquest avantprojecte de llei pel Govern va quedar aturada la passada legislatura en la fase final, després d’haver-se debatut i consensuat amb el sector, en diverses reunions amb les organitzacions representatives i empresarials, a la Taula sectorial de la Vinya i el Vi, i d’haver tingut el vistiplau del Consell de Treball Econòmic i Social. Per aquest motiu, Jordà ha volgut agrair a la consellera Meritxell Serret i al seu equip, la feina feta per impulsar l’actualització d’aquesta llei.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: