En marxa, una nova temporada de recol·lecció de la tòfona

Ja està en marxa la temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum), que anirà del 15 de novembre fins el 15 de març, i per la que és un requisit  indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat és l’organisme encarregat d’atorgar aquesta llicència que la temporada passada van rebre 394 tofonaires arreu de Catalunya, mentre que aquest any s’han atorgat 357 llicències. Cal assenyalar que enguany, es preveu una temporada més bona que la de l’any passat, ja que les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes per tot el territori.

Coordinació de vigilancia i control

Els Agents Rurals i les Associacions Tofonaires es coordinen per vigilar i controlar les zones tofoneres. Així, en aquest període s’incrementa la supervisió amb operatius especials de vigilància i controls a les zones d’accés per detectar on s’extreuen tòfones verdes de manera furtiva. Precisament, Agents del Pallars Jussà han localitzat aquesta setmana moviments de terra al municipi de Sarroca de Bellera per intentar extraure tòfona de manera il·legal. La tòfona verda que s’extreu abans de l’inici del període, tot i disposar d’un bon volum i pes, no ha assolit el desenvolupament, olor, color i grau de maduresa òptims que la fan tan valorada internacionalment. De fet, comercialitzar aquestes tòfones, a més de ser il·legal, suposa una estafa gastronòmica. Tant l’extracció com la comercialització fora de temporada suposa una infracció de la Llei 6/1988, forestal de Catalunya qualificada com a greu. Si un establiment o restaurant ofereix tòfona sense acreditar-ne la compra, també pot ser denunciat.

247 inspeccions

El 2007, Agents Rurals van realitzar un total de 247 inspeccions a zones tofoneres i a persones per si disposaven de la documentació reglamentària. A més, disposen des de fa uns anys de càmeres de fotoparany per poder constatar la pràctica furtiva i a la vegada descartar que l’extracció hagi estat produïda de manera natural per un senglar.

Segons la legislació vigent, queda prohibida la recol·lecció, comercialització i industrialització de tòfona verda en qualsevol època. La recerca i recollida s’ha de fer amb gossos degudament ensinistrats i l’extracció amb l’ajut del cercatòfones. A més, els sots produïts s’hauran de reomplir immediatament amb la terra extreta mateixa.

Davallada de la producció

La producció de tòfona silvestre ha patit una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda n’ha anat en augment, cosa reflectida en l’evolució històrica dels mercats a escala mundial. Per aquest motiu, és molt important respectar totes les condicions i normes que són de compliment obligat i que tenen l’objectiu de salvaguardar les zones tofoneres que formen part del Patrimoni Natural de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: