JARC lamenta la distorsió de preus que han provocat les importacions d’oli extracomunitari sense cap aranzel

La nova decisió de permetre l’entrada extraordinària d’oli principalment de Turquia, Tunísia i Marroc ha arrossegat a la baixa els preus del sector. El que es preveia com una bona campanya de preus va canviar arran de la decisió de la UE de permetre de nou l’entrada d’un volum important d’oli d’importació sense aranzels. Tot plegat ha suposat que es dupliqui l’entrada d’oli importat a la Unió Europea tal com publicava el Consell Oleícola Internacional.

Tal com va alertar JARC des del primer moment, aquesta decisió de permetre l’entrada d’oli extracomunitari acabaria incidint en les cotitzacions del producte dels propers mesos. Les xifres apunten que el productor des del juny ha perdut al voltant d’un euro per quilo. S’ha passat en el verge extra dels aproximadament 3.5 als 2.5 €/kg.

Sense aquestes importacions aquesta davallada de preu no s’hagués produït, i més si es té en compte que la producció d’oli d’oliva caurà un 15% a Catalunya tal com ha anunciat aquest dimecres la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) i també es reduirà a nivell mundial. Per tant, s’hauria d’haver produït l’efecte contrari: un increment de les cotitzacions.

L’organització agrària ha lamentat aquesta situació perquè era perfectament previsible i no s’ha pres cap mesura per pal·liar-la. El responsable de l’oli de JARC, Lluís Gaya, a més, ha mostrat la seva preocupació perquè aquest escenari es pugui agreujar en els propers dies. I és que, tal com ha explicat, alguna gran superfície està oferint oli a preus baixos, cosa que podria arrossegar a la resta de la distribució a fer el mateix.

Gaya ha recordat que l’oli de països tercers no és de la mateixa qualitat que el que es produeix a Catalunya. De fet, ha afegit, que no compta amb cap segell de qualitat com una denominació d’origen ni tampoc, en la majoria de casos, és verge extra. Tot i que es tracta de qualitats diferents amb consumidors diferents, ha dit el responsable de JARC, l’entrada d’aquest producte al mercat europeu ha mogut a la baixa les cotitzacions de tots els tipus de qualitats d’olis.

JARC ha recordat que aquesta pràctica de permetre l’entrada de productes forans a Europa és una competència deslleial per al sector. Aquests aliments no compten amb les mateixes exigències sanitàries i laborals que a la Unió Europa (UE), cosa que els fa molt més competitius pel que fa a preus, però no pas en cap dels diferents paràmetres que defineixen la qualitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: