DARP, UB i Ajuntament de Santa Coloma signen un acord per recuperar el patrimoni vitivinícola d’aquesta ciutat

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà,  l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, han signat un conveni de col·laboració entre les tres institucions que representen per a l’experimentació de varietats de vinya tradicionals en aquesta ciutat mitjançant tècniques de conreu ecològic. També hi ha participat el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, i el tinent d’alcaldessa, responsable de Promoció Econòmica i president de l’empresa municipal Grameimpuls, Esteve Serrano.

Els terrenys escollits per a la plantació es coneixen com la Vinya d’en Sabater, tenen una extensió d’1,2 hectàrees i hi ha plantats 3.900 ceps. Aquests camps, que van ser cedits per la Diputació de Barcelona, es troben ubicats al Recinte Torribera, on també està situat el Campus de l’Alimentació de la UB.

Amb aquest acord, l’INCAVI del Departament d’Agricultura, com a institut específic del sector vitivinícola, centrat en la recerca i la millora productiva de la qualitat en matèria de viticultura i d’enologia, se suma a la iniciativa que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va posar en marxa l’any 2015 amb el projecte de recuperació de la Vinya d’en Sabater, que vol retornar la tradició del conreu de la vinya a la ciutat amb finalitats experimentals i educatives.

L’INCANVI col·laborarà en el projecte assumint-ne la direcció tècnica, elaborant informes i aportant el personal propi necessari per als assajos, i amb anàlisis sensorials dels vins obtinguts, la caracterització dels quals durà a terme un comitè de tast de tècnics de l’INCAVI i de la Universitat de Barcelona.

La consellera Jordà ha destacat que, amb aquest acord, el DARP vol donar suport a Santa Coloma de Gramenet “pel seu interès i sensibilitat per la producció vitícola de la comarca, i al projecte experimental del Campus Alimentari de la Universitat de Barcelona, amb la vinculació de la gastronomia i el vi”. Ha explicat que aquest conveni no només aposta per la connexió entre món rural i urbà a través del vi, també aposta per la gastronomia i la recerca. Jordà ha afegit que “Aquesta iniciativa és un exemple del dinamisme del sector vitivinícola de Catalunya, un sector que actualment està creant ocupació i donant vida al territori”.

En marxa la incorporació a la D.O. Alella

D’altra banda, enguany, la Comissió Rectora del Consell Regulador de la D.O. Alella ha aprovat proposar a l’INCAVI la incorporació de Santa Coloma de Gramenet (amb el projecte de recuperació de la vinya) a la seva zona de producció. A partir d’aquesta petició,  l’INCANVI tramitarà, a través del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), la modificació del plec de condicions, tot incorporant-hi aquest municipi, davant la Comissió Europea.

La D.O. Alella, tot i ser la més petita de totes les catalanes (nou cellers i poc més de 200 ha), és una D.O. amb prestigi, i els seus vins compten amb una forta demanda i un preu superior a la mitjana dels vins catalans. A més, la seva proximitat a l’àrea metropolitana de Barcelona i la gran quantitat de població del Maresme representen una bona oportunitat com a producció vitivinícola de proximitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: