Vic acollirà un congrés internacional sobre la tòfona

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, l’Ajuntament de Vic, l’European Mycologiocal Institute (EMI), el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona, organitzaran del 25 al 27 de gener de 2019  el Congrés Internacional Trufforum.

Es tracta d’un esdeveniment internacional ideat des de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial ‘European Mycological Institute’ (AECT-EMI), de la qual el CTFC és soci fundador, que sorgeix amb l’objectiu de promocionar l’ús responsable de la tòfona europea a les llars i restaurants, tot educant els consumidors sobre aquest producte.

La primera edició d’aquest congrés va tenir lloc a Saragossa el febrer de l’any passat. Catalunya va presentar la seva candidatura amb Vic com a ciutat d’acollida i va ser elegida entre dues altres ciutats (Guadalajara i Sòria).

Trufforum 2019 pretén consolidar aquest congrés mundial convertint-lo en un punt de trobada i vertebrador del sector professional de la tòfona, divulgar-ne els valors i la cultura i popularitzar el seu ús a la cuina i la gastronomia. A més, vol dinamitzar un sector agroalimentari i agrari emergent com és el conreu de la tòfona.

La ciutat de Vic disposa de l’única llotja de l’Estat espanyol amb preus de venda de tòfona públics. La comarca d’Osona gaudeix d’una gran tradició en la recol·lecció de tòfona silvestre i és un producte estratègic a la promoció de la seva gastronomia.

El congrés anirà adreçat tant als professionals com a un públic més general. La vessant més especialitzada inclourà xerrades i ponències on s’exposaran iniciatives d’interès compartides a altres territoris i avenços tècnics en el conreu de la tòfona. La part més vinculada a la ciutadania serà molt àmplia i hi haurà un conjunt d’activitats populars adreçades a aficionats i gastrònoms relacionades amb el món de la cuina, un mercat de la tòfona o un concurs de gossos tofonaires, entre d’altres.

El conreu de les tòfones ocupa a Catalunya unes 1.000 hectàrees de terreny i pot convertir-se en una activitat complementària a les activitats agràries tradicionals, diversificant l’economia rural i afavorint un reequilibri territorial. El sector tofoner constitueix una important font d’ingressos per a un determinat segment de la població rural, especialment al Prepirineu i la serralada Prelitoral, toti que també a altres zones de mitja muntanya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: