Catalunya restringeix l’entrada de garrins de la UE per augmentar la prevenció davant la Pesta Porcina Africana

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat la posada en marxa, a partir de l’1 d’octubre, d’un pla per extremar el control en la importació de garrins a Catalunya amb l’objectiu d’incrementar la prevenció davant l’evolució de la Pesta Porcina Africana (PPA) i dels focus de porc senglar a Bèlgica.

Jordà ho va anunciar, el diumenge 30 de setembre, després de la reunió a Lleida amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i representants del sector porcí català per tractar les mesures de control i prevenció de la PPA. La reunió s’ha fet a la seu de la subdelegació del govern espanyol a Lleida i hi han assistit representants d’Anprogaporc, Porcat, la federació catalana de FECIC, Unió de Pagesos i JARC. Per part del Departament també hi ha assistit la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i per part del ministeri el secretari general d’Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda.

Jordà ha dit després de la reunió que la prevenció i la coordinació amb el sector i el ministeri d’Agricultura és “imprescindible”. En aquest sentit, ha celebrat que s’hagi pogut fer la reunió d’aquest diumenge a Lleida amb el ministre. La consellera ha donat un missatge de tranquil·litat i ha insistit que la Generalitat “no escatimarà cap esforç” per evitar l’entrada de la PPA. “Aplicarem totes les mesures que calguin”, ha afirmat. A banda de l’augment de control en la importació de garrins, el Departament d’Agricultura augmentarà la pressió cinegètica, especialment a les zones amb més població de senglars i en zones frontereres.

Controls estruictes en la importació de garrins

Tal com ha anunciat la consellera, aquest dilluns el Departament reforça el control de les entrades de porcí provinents d’altres estats membres de la Unió Europea i també de països tercers. A partir d’aquest dilluns només s’autoritzaran permisos d’entrada de garrins (PEGs) procedents d’altres països de la UE en aquelles explotacions ramaderes que disposin d’una puntuació mínima de 65 punts a l’última enquesta de bioseguretat. En aquestes explotacions amb puntuació igual o superior a 65 punts, prèviament a l’autorització del PEG, els Serveis Veterinaris Oficials supervisaran els elements bàsics de bioseguretat per garantir que compleixen amb la normativa vigent. En cas contrari, no s’autoritzarà l’entrada d’animals.

Els ramaders autoritzats per introduir animals procedents de la UE hauran de posar-se en contacte amb els veterinaris de l’oficina comarcal i de l’agrupació de defensa sanitària (ADS) corresponent, per informar de la data i hora d’arribada dels animals per tal que es facin els controls documentals i d’identificació. També s’haurà de fer una presa de mostres, que s’haurà de repetir en un termini de 8 a 10 dies.

Des del Departament es vol insistir en la responsabilitat del sector i dels ramaders per tal de garantir els més alts nivells de bioseguretat en les instal·lacions de les granges i en els procediments de treball i de transport.

Coordinació interdepartamental

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha activat la coordinació dels diferents departaments per a la prevenció de l’entrada de la PPA a Catalunya. Des de fa uns dies, el Departament d’Agricultura ja està treballant a nivell bilateral amb els departaments de Presidència, Economia, Interior, Salut i Territori. En els propers dies també s’activarà la coordinació amb els consells comarcals, les diputacions, els ajuntaments i les entitats municipalistes.

La coordinació interdepartamental afecta la coordinació amb el Mossos (Interior), el treball amb els escorxadors i el control sanitari dels productes (Salut), els parcs naturals i carreteres (Territori i Sostenibilitat) i altres mesures vinculades als Departaments de Presidència, Economia i Treball i Afers Socials.

Cal recordar que la Pesta Porcina Africana és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. No afecta –cal deixar-ho clar– en absolut a les persones. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: