Projecte per construir una granja pilot per aplicar-hi la darrera tecnologia i transferir els resultats als ramaders

La 64 edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 33a edició d’Eurofruit han acollit la presentació del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de Lleida PECT Porcí sobre la producció de porcí que la Diputació de Lleida, per mitjà del Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu, impulsa i coordina amb la finalitat de fomentar la investigació, la innovació, la transferència de resultats per contribuir a la millora tecnològica i la competitivitat d’un sector d’importància cabdal i rellevant en termes de producció, transformació, ocupació i valor afegit.

Durant la presentació de la iniciativa, en el marc de la jornada ‘La ramaderia porcina del segle XXI’, el professor associat del departament de Ciència Animal de la UdL i director del projecte Porcí Eficient, Gerardo Blanco, ha explicat que “el programa pretén impulsar la producció sostenibilitat intel·ligent, el respecte al medi ambient i l’eficiència del sector porcí, per mitjà de la modernització de les granges, amb la introducció de la maquinària i la tecnologia més innovadora que eviti el malbaratament de recursos i augmenti la rendibilitat de les explotacions”.

Amb l’objectiu d’aconseguir tots aquests objectius, es desenvoluparan les darreres eines existents en el sector porcí en els àmbits de l’eficiència, la tecnologia, la sanitat i les dejeccions ramaderes per transferir els resultats als professionals del sector. Respecte a la part tècnica d’eficiència, el Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu treballarà de manera individualitzada amb cada animal per tal d’ajustar les seves necessitats alimentàries i sanitàries i reduir la quantitat de dejeccions que produeixen les explotacions i, per tant, la contaminació del medi ambient.

Pel que fa a l’àmbit de la tecnologia, la Diputació de Lleida construirà en uns terrenys d’un municipi lleidatà, encara per determinar, una granja pilot amb 300 o 400 verres, que estarà del tot robotitzada, per aplicar les darreres tècniques de maneig dels animals i dur-hi a terme els estudis referents a la gestació i la reproducció. També s’organitzaran tallers i visites guiades per als professionals. La infraestructura estarà acabada entre finals del 2019 i principis del 2020.

El Grup de Sanejament Porcí (GSC) desenvoluparà una plataforma en què els tècnics podran conèixer a temps real les alertes sanitàries del territori. Quant a les dejeccions, la tasca correspondrà a l’Ajuntament d’Alcarràs i es faran els estudis pertinents per transformar els purins amb adobs per a arbres fruiters.

El projecte té un pressupost de 3,1 milions d’euros i disposa d’un finançament del 50% per part dels fons Feder de la Unió Europea. La Diputació col·labora en aquest projecte amb la Universitat de Lleida, el Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu, el Grup de Sanejament Porcí (GSC) i l’Ajuntament d’Alcarràs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: