JARC exigeix l’aturada d’entrada de garrins a l’Estat per a evitar el contagi de la Pesta Porcina Africana (PPA)

L’organització agraria JARC ha assenyalat que el sector porcí no es pot permetre l’entrada de la Pesta Porcina Africana (PPA) perquè posaria en risc un dels pilars de l’economia del sector agroalimentari.  Hi ha molts llocs de treball que en depenen i en algunes zones, com a Lleida, encapçala l’economia del territori.

Per a què la PPA no arribi al territori, l’organització agrària fa una crida perquè tots els integrants del sector vagin plegats i coordinats (administració, ramaders, escorxadors, indústries de la carn i empreses de transport d’animals vius i de carn fresca i curada). A més, JARC també apel·la a la resta d’estats membres perquè apliquin les mesures oportunes per a fer front a la PPA.

  • L’administració: Ha de fer complir el protocol de mesures de bioseguretat que està vigent en les explotacions ramaderes de porcí. També ha de controlar i analitzar, via extracció de sang, totes les importacions de garrins que entrin al nostre país en l’espai de temps més curt possible. A més caldria que controlés el transport tant de camions de porcs com de vedells. També és necessari que es demanin els certificats de neteja i desinfecció dels vehicles de transport de carn fresca i curada. En aquest sentit l’organització agrària assegura que cal que a més es realitzin revisions oculars dels vehicles per confirmar que s’ha procedit correctament. JARC també reclama tant a la conselleria com al ministeri d’agricultura que generin protocols d’actuació que serveixin en aquest cas i en futures alertes sanitàries. Segons ha exposat l’organització agrària en una roda de premsa, aquestes haurien d’abraçar tant la part preventiva com la d’actuació en un suposat cas de contagi. Per JARC, anticipar-se és clau per a frenar la PPA.
  • Ramaders: Han de continuar tenint les instal·lacions al dia per a complir amb les mesures de bioseguretat marcades per l’administració, i revisar si es poden millorar. Cal tenir informats als treballadors de la granja del compliment de les normes i de les mesures que s’apliquen per a controlar la possible entrada de malalties.
  • Integradores i integradors: A part d’estar sotmesos al compliment de les normes de bioseguretat com els ramaders, tenen la responsabilitat que els integrats que en formen part compleixin amb la normativa vigent per omplir-los la granja. Aquests han de tenir el permís d’entrada d’animals condicionat al compliment de la normativa que ha d’atorgar l’administració. Cal destacar un fet molt important de les integradores i integradors, ja que aquests, quan no tenen suficients garrins propis, compren a d’altres països de l’UE. Segons apunta JARC, aquest fet, en el moment que ens trobem, genera un risc molt important d’una possible entrada de la malaltia. L’organització agrària ha explicat que només entre el mes de gener i juny del 2018 han entrat 1.250.000 garrins. Per això, JARC considera que caldria aturar l’entrada d’aquests animals de manera imminent, de fet ho considera la mesura més urgent a prendre. Fins que això no arribi, afegeix l’organització, caldria fer anàlisis de sang de totes les partides que entren a la granja el mateix dia en què es produeix. No es pot retardar el control com passa actualment. Al mes de maig, aquestes anàlisis es produïen amb una mitjana de 8 dies després de l’ingrés dels animals, cosa que vol dir, que en alguns casos s’arribi fins als 15 dies després de l’entrada del contingent de garrins. L’altra opció que l’organització posa damunt la taula és que l’empresa o el ramader que ven els garrins també faci les analítiques de sang en origen i que siguin certificades per l’administració del país del qual venen aquests animals.
  • Caçadors i Federació Nacional i Catalana de Caça: Cal informar i conscienciar als caçadors del risc que comporta adquirir porcs senglars de països de l’UE. S’ha publicat una ordre a nivell europeu prohibint el moviment dels porcs senglars entre estats membres, però, tot i així, JARC afirma que té constància que de manera fraudulenta s’ha seguit produint. Segons afegeix l’organització, entren cries d’aquests animals a l’estat amagats als portaequipatges dels cotxes. Es tracta d’una espècie més gran que el porc senglar que hi ha a casa nostra i que tenen com a destí vedats de caça. JARC ha explicat que no tenen constància que aquesta pràctica s’hagi produït a Catalunya. Per tant, diu JARC, cal que s’extremi el control i, sancionar si cal, per eradicar aquesta pràctica prohibida d’animals que provenen en molts casos de països que es troben amb zones amb la PPA. En aquesta tasca, afegeix, cal que hi juguin un paper clau la comunitat de caçadors i la mateixa administració.
  • Indústria i transport: JARC assegura que no n’hi ha prou amb aturar les entrades de garrins, també cal parar les importacions de carn fresca, pernils, embotits i carn curada de països que en aquest moment tenen la PPA declarada. Per posar uns exemples, Polònia des de principi d’any ha entrat a l’estat 7276 tn de carn fresca, 556 tn de pernils i 2093 tn d’embotits. Un altre país afectat, Romania, n’ha entrat 833 de carn fresca i 367 d’embotits. JARC reconeix que aquest fet produirà moltes reticències en la indústria de la carn i elaborats perquè afecten acords comercials signats. Però, segons ha explicat el seu cap sectorial del porcí, Jaume Bernis, cal posar a la balança la part positiva i la part negativa del que generaria tenir PPA a Catalunya o Espanya. JARC es mostra convençuda que suposaria una greu crisi per tots als agents que participen del sector. El parar les importacions de garrins en un temps de risc de PPA no hauria d’afectar a un sector amb una producció que produeix un 72% més del que necessita pel seu propi consum intern a nivell d’estat. Per això, assegura Bernis, en cap cas es produiria un risc de manca de producte ni a l’indústria de la carn. Per contra, alerta el cap sectorial, no fer-ho posa en perill el primer sector agrari de l’economia catalana.
  • Europa: Tant les administracions europees com el propi sector hauria d’extremar i aplicar mesures més dràstiques per prevenir i eradicar la PPA. Cal tenir en compte que les mesures de preventives de bioseguretat que s’apliquen a Catalunya no es donen a la resta d’Europa. En aquest mateix sentit, Bernis, ha reclamat que aquesta atenció se centri també en la fauna salvatge, que és d’on han arribat els darrers focus, els dos detectats el passat dijous a porcs senglars a Bèlgica. Amb una especial mirada posada a la fauna salvatge es pot arribar a establir un mapa molt més real de l’afectació d’aquesta malaltia a Europa. Bernis ha explicat que creu que hi podria haver més estats afectats per la PPA del que se sap actualment.

Una resposta

  1. […] PORCÍ. JARC exigeix l’aturada d’entrada de garrins a l’Estat per a evitar el contagi de la Pesta Porc…. Agropres […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: