El lliurament dels 25es premis Porc d’Or es farà a Lleida

Són ja 25 els anys des que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va celebrar la primera edició dels premis Porc d’ Or a l’excel·lència en la producció porcina. Des de llavors, centenars d’empreses i explotacions de porcí han estat reconegudes amb el lliurament d’aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i extraordinària labor. Aquest any el gran esdeveniment anual del sector porcí espanyol tornarà a celebrar-se a Lleida, ciutat que ja ha acollit 14 edicions al llarg d’aquests 25 anys, el proper dia 23 de noviembre.

“Celebrem aquesta vint-i-cinquena edició amb la mateixa il·lusió i energia que en els seus inicis allà per l’any 1994”, ha declarat Pedro López, director del BDporc i dels premis Porc d’ Or.

Els premis Porc d’ Or han estat testimoni de la gran evolució que ha experimentat el sector porcí, a través de l’eina BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Español), gestionada per l’ IRTA i que suposa la base sobre la qual es fonamenten aquests guardons. “Des de 1994 a 2017 la productivitat numèrica ha passat de 19,7 garrins deslletats per truja i any a 29,46 deslletats. En quant a la fertilitat, aquesta ha augmentat d’un 79,63% l’any 1994 a un 87,36% en 2017”, ha explicat López. Unes cifres que reflecteixen la millora contínua d’aquest sector, un dels més importants per a la nostra economia.

Durant aquest temps, els premis Porc d’ Or han comptat amb el suport incondicional de l’empresa capdavantera en salut animal Zoetis, que ha acompanyat a l’IRTA en la celebració i lliurament dels guardons. Aquesta edició els premis compten també amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a coorganitzador, a més de tenir el suport de la Paeria – Ajuntament de Lleida i de Mercolleida a nivell local.

Cal esmentar que el passat 28 de juny el jurat dels premis Porc d’ Or es va reunir a la seu de l’ IRTA a Lleida per decidir les 120 nominacions i els 45 premiats per a cada categoria i per a cada criteri, de prop de 800 explotacions i de més de 950.000 reproductores analitzades adherides al BDporc, sobre la base dels criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d’ Or.

A aquests 45 guardons cal afegir els tres premis especials: premi Porc d’ Or amb Diamant; premi Porc d’ Or del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi ambient”; i el premi a la Màxima Productivitat Numèrica.

D’aquesta manera, els premis Porc d’ Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent als criteris de Nombre de Garrins Deslletats per Truja de Baixa (LDCB), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN). I les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en la granja (1ª fins a 200 truges, 2ª de 201 a 500 truges, 3ª de 501 a 1.000 truges, 4ª d’1.001 a 2.000 truges i 5ª més de 2.001 truges).

El jurat encarregat de determinar quines explotacions estan nominades als premis i quins seran guardonades està integrat per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la recerca ramadera i l’administració.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: