La previsió de collita de poma a Catalunya per a aquesta campanya apunta un descens de l’1% i la de pera d’un 8%

Les previsions de collita de poma i pera a Catalunya per a 2018 s’apunten inferiors a l’any anterior, en un 1% i en un 8%, respectivament. Aquestes dades han estat presentades a Lleida pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, que ha estat acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, així com del director general i del president del Comitè de fruita de llavor de l’Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon i Joan Serentill, respectivament.

Pel que fa a la poma, la previsió per a 2018 és de 273.930 tones, un 1% inferior al 2017. Les pluges durant la primavera han afectat la floració i les pedregades registrades -principalment la del 29 d’abril, que va danyar més de 3.000 hectàrees en llavor, i la del 12 de maig, amb una afectació superior a 300 hectàrees en llavor- han provocat un descens de la producció. Es preveu un retard de la collita de 5-10 dies respecte l’any passat; les floracions, els quallats i els calibres s’observen normals, si bé en les varietats Golden, Vermelles i Gala els calibres s’estan observant normals-grans, mentre no es detecta Russeting en Golden.

Val a dir que la superfície productiva minva lleugerament, un -0,8% a Lleida i un -0,3% a Girona, i que la zona productora de Girona podria collir enguany el 28% del volum de Catalunya, mentre que Lleida en concentraria el 72%.

Quant a la previsió de collita de pera a Catalunya per al 2018 s’estima que sigui un 8% inferior a 2017, situant-se en unes 139.420 tones en el global de Catalunya, baixant en totes les demarcacions. Les esmentades pedregades i pluges a la primavera també han incidit directament a la floració, en el quallat, i en la baixada de la producció. La superfície productiva disminueix respecte 2017, els calibres s’esperen normals, tot i que en alguna varietat són grans.

En el decurs de la presentació, Carmel Mòdol ha volgut fer palesa la “decepció  per l’actitud de la Comissió Europea (CE) amb un sector que necessitava la seva empatia, deixant només una petita escletxa per si es complicaven les coses, però hem de partir de la base que no hi haurà retirades extraordinàries autoritzades en fruita de pinyol”. Mòdol ha explicat que mentre es detecta un canvi positiu de sensibilitat en l’actual administració estatal amb el canvi de govern en relació als arguments sobre la situació del sector a Catalunya i les mesures a prendre, incloses en el Pla d’Acció de la Fruita Dolça, de moment no passa el mateix amb la CE.

El director general ha explicat que el passat dijous, l’Administració i el sector fructícola català, amb l’Associació de Regions Europees Productores de Fruites i Hortalisses (AREFLH), van reunir-se amb responsables comunitaris, a qui van tornar a plantejar la necessitat d’autoritzar retirades extraordinàries de fruita de pinyol “com a eina de desincentivació de les actituds especulatives en la comercialització de la fruita de pinyol” en cas de crisi de mercat i la CE s’hi va tornar a negar, fins al punt d’amenaçar amb sancions en cas de materialitzar-les. Malgrat tot, Carmel Mòdol ha subratllat que “de moment la campanya de fruita de pinyol va tranquil·la”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: