Front comú de la Taula Agrària per defensar la vinya ecològica catalana davant el Ministeri d’Agricultura

El Departament d’Agricultura i el sector han acordat sol·licitar al Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació, i Medi Ambient (MAPAMA) mantenir el suficient nombre de fitosanitaris amb coure per lluitar contra el míldiu de la vinya. Així s’ha decidit avui a la Taula Agrària, convocada per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que ha reunit els responsables d’Agricultura amb els representants del sector (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya).

El coure és, des de finals del segle XIX, el producte de referència en la lluita contra el míldiu de la vinya (Plamopara vitícola), sent l’únic fungicida autoritzat en viticultura ecològica que és plenament eficaç.

D’uns anys cap aquí s’està posant en dubte, a nivell europeu, la utilització del coure, degut al seu possible impacte sobre els microorganismes del sòl, no pas per la seva toxicitat humana. És per això que s’està treballant en trobar alternatives al coure en agricultura ecològica, a través de la utilització d’extractes de plantes, olis vegetals, argiles, etc. També a partir de l’obtenció de varietats de vinya tolerants als fongs.

Ara per ara, aquestes alternatives no són plenament viables, per la qual cosa, no és possible assegurar la viabilitat de la viticultura ecològica sense l’ús del coure en la lluita contra el míldiu. Per això, la Taula Agrària considera essencial seguir fent  ús d’alguns formulats cúprics, que segons el nou registre de productes fitosanitaris que està duent a terme el Ministeri de Agricultura, no podran ser utilitzats.

La vinya és el principal conreu ecològic de Catalunya, suposa el 39% de la superfície total cultivada com a ecològica. Segons dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), l’any 2017 hi havia un total de 14.880 ha de vinya ecològica, el que suposa, aproximadament, el 24 % de la superfície vitícola de Catalunya.

Una altra qüestió que s’ha posat sobre la taula, és la preocupació del sector davant dels atacs de l’os. En aquest sentit, la consellera Teresa Jordà  ha assegurat que aquest tema ja fa dies que s’està tractant amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, que és qui té les competències de l’os.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: