En marxa, l’operatiu de vigilància de la Sega 2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la Campanya de la Sega 2018, un pla operatiu especial de vigilància i de suport al món rural que pretén reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb les tasques de la sega de cereals i minimitzar els danys que puguin causar.

Aquest pla operatiu es fa després de la campanya informativa i de formació que han realitzat els agents rurals als professionals del sector agrícola i els consells comarcals, recordant sobre quines són les mesures preventives obligatòries que han de disposar per a l’activitat agrícola i la necessitat de tenir un correcte manteniment de la seva maquinària i com actuar davant d’un conat d’incendi amb seguretat i eficàcia, a més de proposar-los algunes mesures addicionals complementàries.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable.

La campanya operativa de la sega d’aquest any consisteix en un control especial d’aquesta activitat agrícola entre el  15 de juny i el 31 de juliol a deu comarques, englobant gairebé el 67% de la superfície de cultiu del cereal del nostre país. La campanya compren les comarques de l’Anoia, Bages, Conca de Barberà, Noguera, Segarra, Solsonès i Urgell, on ja es duia a terme fins ara aquest operatiu, i aquest any s’ha ampliat a les comarques de Baix Empordà, l’Alt Empordà i Gironès

L’operativa està formada principalment per efectius del Cos d’Agents Rurals de les deu comarques afectades, amb el suport de membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que també participaran en la vigilància en funció de la seva disponibilitat. Consisteix en un desplegament operatiu radial i en la realització d’itineraris diaris per intentar cobrir el màxim de territori. També participa el Grup de Suport Aeri dels agents rurals com una eina essencial per millorar la detecció d’eventuals columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres, així com també, si és el cas, una primera intervenció fins a l’arribada dels equips de extinció.

Jornades de formació prèvies

A banda d’aquest operatiu específic de suport i de vigilància, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha habilitat una pàgina web amb informació sobre les mesures preventives obligatòries que s’han d’adoptar i una sèrie de recomanacions addicionals en la recol·lecció del cereal per quan el risc d’incendi forestal sigui alt, així com una sèrie d’indicacions de com actuar en cas de conat d’incendi.

Prèviament, el Cos d’Agents Rurals ha dut a terme una campanya informativa i formativa que aquest any s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant gairebé el 95% del total de la superfície de cultiu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació amb l’objectiu de prendre consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix i que cal adoptar per reduir aquest risc d’incendi durant les tasques de recol·lecció del cereal, així com altres addicionals que es poden tenir en compte.

Paral·lelament, també s’han organitzat trobades amb els diferents consells comarcals per compartir la normativa i les recomanacions als alcaldes per tal de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats, afavorir la reducció del nombre d’incendis accidentals i poder minimitzar els danys quan es produeixin .

Reducció d’un 80% dels incendis per l’activitat de la sega

Aquesta doble campanya informativa i operativa d’aquests set anys i la gran implicació dels agricultors han fet possible reduir considerablement el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega. Així, en les set comarques cerealístiques sobre les quals s’ha centrat fins ara aquesta campanya, s’ha observat una tendència molt positiva i reduir el nombre d’incendis per aquesta causa més d’un 80% des de 2012, per la qual cosa s’ha decidit ampliar-la a les tres comarques de Girona esmentades.

J.D.M.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: