Unió de Pagesos estima que els productors de cirera perdran més de 12 milions d’euros aquesta campanya per les pluges

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) calcula que les precipitacions abundants del maig i el juny a les zones de Catalunya productores de cirera, sovint venien precedides de forts vents, han perjudicat greument la pagesia, amb unes pèrdues econòmiques que poden superar els 12 milions d’euros i unes pèrdues entre el 35% i el 45% de producció, que poden arribar al 60% en el cas de les varietats més tardanes. Aquest fet, juntament amb una caiguda del preu en origen del 50% respecte la mitjana dels darrers tres anys.

D’acord amb l’avanç de l’informe de maig del Servei Meteorològic de Catalunya, a les zones productores de cirera com el Segrià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Priorat, Baix Llobregat i Alt Empordà s’han produït uns percentatges de precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica que van del 90% al 190%, és a dir, que les precipitacions del maig han duplicat i triplicat la precipitació usual d’aquest mes a Catalunya. Cal tenir en compte que l’excés d’aigua provoca l’obertura del fruit (cracking o esberlat) i deixa la cirera més sensible a les fregades i cops de les branques que provoquen els períodes de vent posteriors a les pluges.

A més, l’excés d’aigua disminueix el temps de comercialització del producte, dificultant-ne l’exportació, fet que deixa el productor a les mans del mercat interior i Mercabarna. Aquesta situació comporta que, encara que la producció sigui escassa, el preu en origen tiri a la baixa. Així, mentre que la mitjana del preu en origen de la cirera dels últims tres anys se situava en 2,01 euros per quilo, segons les dades del Departament d’Agricultura, enguany pot situar-se per sota dels 0,80 euros per quilo, preu que ni tan sols compensa el cost de recol·lecció.

D’altra banda, cal tenir en compte que aquesta caiguda del preu en origen no ha estat percebuda pel consumidor, que ha vist incrementat el preu de venda al públic respecte de l’any passat en prop d’un euro el quilo, tal com indica la base de dades de Preus de venda al públic de la Secretaria General de l’Estat de Comerç Interior.

Així mateix, la baixa contractació de l’assegurança agrària en cirerer a Catalunya, ja que hi ha menys de 3.000 tones assegurades en només una cinquantena de pòlisses, implica que la majoria de productors no disposin de cobertura pels danys per pluja. Unió de Pagesos considera que l’elevat cost d’aquesta assegurança fa que només la contractin les grans explotacions i no la pagesia per a la qual és un conreu secundari. Per aquest motiu, el sindicat agrari demana al Ministeri d’Agricultura que recuperi els nivells de suport a l’assegurança agrària del 2011 i, si és possible, els incrementi, atès que és la única manera que té la pagesia de protegir-se enfront dels danys causats per les adversitats climàtiques.

Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que realitzi un informe detallat de les pèrdues, per tal que de cara a la renda 2018 hi hagi una adequació de la fiscalitat a la pèrdua d’ingressos que han patit els productors de cirera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: