Convocada la XVII edició dels premis PITA

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat la XVII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), corresponent a l’any 2018, com va publicar ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El termini de presentació de candidatures finalitza el proper 14 de setembre.

Amb el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària, el Departament vol reconèixer, distingir, fomentar i incentivar les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores innovadores que incorporin  innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.

El premi consta de tres modalitats: una per a l’empresa agrària, una per a l’agroindústria, i una al/a la jove emprenedor/a innovador/a, dotades amb 6.000 euros cadascuna, i també hi ha tres nominacions o finalistes a les tres modalitats, amb una dotació de 2.000 euros cadascuna.

Al llarg de les 16 edicions anteriors dels premis s’ha presentat 366 candidatures d’arreu de Catalunya, i el DARP n’ha distingit i premiat 34 d’innovadores, d’empreses agràries, agroindústries o persones joves emprenedores.

En aquest sentit, val a dir que en la darrera edició es va presentar 27 candidatures, valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, del DARP, i del propi Departament. I les candidatures guanyadores i finalistes de les tres modalitats van ser:

En la modalitat d’empresa agrària:

  • Guanyadora: Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) – Gualta (Baix Empordà), per la implantació, en una explotació agrària, d’un nou model de negoci basat en donar un valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació a productes elaborats innovadors en concepte, forma i qualitat, implantant un model integrador en la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular, i sostenible.
  • Finalista: Mas la Coromina 2010 SL – La Vall d’en Bas (Garrotxa), per la implementació, en l’explotació lletera, d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies i on es divulga i es mostra les bones pràctiques ramaderes, alhora que es posa en valor el producte i la feina a pagès.

En la modalitat d’agroindústria:

  • Guanyadora: Quiònia Pujol Sabaté – Almacelles (Segrià), per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com l’ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten.
  • Finalista: BOADAS 1880 SA – Girona (Gironès), per la implementació, en una empresa de xarcuteria amb 137 anys d’història, d’innovacions en els diferents processos d’elaboració (instal·lacions, maquinària, controls o vida útil) per tal d’obtenir, amb noves formulacions i mantenint la seguretat alimentaria, uns productes saludables amb característiques sensorials com els convencionals.

En la modalitat  al/ a la jove/a emprenedor/a innovador/a:

  • Guanyador: Albert Sala Martínez de Sala Graupera i Fills – Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver on els professionals del paisatge poden veure les diferents espècies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible.
  • Finalista: Albert Vilardell Bartino – Girona (Gironès), per la introducció del cultiu i producció de flor de llúpol, amb una gestió acurada i respectuosa amb el patrimoni natural, propagant  i seleccionant noves varietats.

Podeu trobar tota la informació de les candidatures al web del DARP http://agricultura.gencat.cat i al portal Ruralcat http://ruralcat.gencat.cat/web/guest/premis-pita

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: