130 mesures per adaptar-se al canvi climàtic

L’organització agrària UPA acaba de publicar una sèrie de manuals destinats a ajudar a professionals de l’agricultura i la ramaderia a adaptar-se al canvi climàtic. Aquestes publicacions, editades en el marc del programa InfoAdapta-Agri, estan dedicades a cultius herbacis de secà, cultius herbacis de regadiu, cultius llenyosos i ramaderia.

Cada manual proporciona les claus per adaptar les explotacions agrícoles i ramaderes front al canvi climàtic, ajudant els productors a ser versàtils davant la incertesa que provocaran els canvis en el clima. Aquestes mesures augmentaran les seves capacitats d’adaptació en els nous escenaris que genera el canvi climàtic.

En conjunt, aquests manuals inclouen 130 mesures “molt concretes” que plantegen alternatives detallades en positiu o negatiu (recomanacions sobre el que cal fer o no fer), en aspectes com gestió del sòl i l’aigua, conreus, fertilització, maneig de pastures i del bestiar, instal·lacions i altres mesures com assegurances agràries, agricultura ecològica, sistemes d’alertes, lluita biològica contra plagues, etc.

Igualment, UPA està organitzant jornades formatives amb agricultors i ramaders i un curs online amb els mateixos objectius i continguts, que permetrà arribar a més destinataris. Tot això, dins d’una iniciativa que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i que situa UPA com la primera organització agrària que impulsa a Espanya una línia d’actuació dirigida a la promoció de pràctiques agràries adaptades per enfrontar-se als desafiaments generats pel canvi climàtic.

La clau està en l’adaptació

Per lluitar contra el canvi climàtic s’ha desenvolupat en major mesura tot el relacionat amb polítiques de mitigació, és a dir, de reducció d’emissions. No obstant això, l’altre gran pilar per afrontar el canvi climàtic està molt menys desenvolupat: l’adaptació. Per fomentar i donar suport a aquestes aptituds dels productors UPA està desenvolupant el programa InfoAdapta-Agri.

La mitigació es defineix en aquest context com la realització de pràctiques professionals per atenuar el canvi climàtic, mentre que l’adaptació és concebuda com la realització de pràctiques per reduir la vulnerabilitat dels seus sistemes agrari-ramaders a la variabilitat i al canvi del clima.

J.D.M.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: