Una jornada de demostració a camp mostra diferents sistemes d’aplicació de purins precisos i localitzats

Més de 400 agricultors d’arreu de l’Estat espanyol han assistit a la demostració a camp de diferents sistemes d’aplicació de purins més precisos i localitzats, durant una jornada organitzada per Tallers Gili 98 i JARC a Montgai.

En concret, s’ha mostrat el funcionament de maquinària amb diferents tipus de Dosicontrol. Es tracta d’un sistema que permet aportar les unitats exactes de nitrats que requereix el cultiu de forma uniforme i localitzada, injectant l’adob directament a la terra.

Els assistents, també s’han mostrat interessats en un nou software que permetrà controlar el transport i l’aplicació dels purins en temps reals gràcies a l’ús de GPS. Cal tenir present que, el 19 de març d’enguany, el Departament d’Agricultura va publicar l’Ordre ARP/210/2017 que obliga a dur aquest control als productors i empreses de serveis que realitzin aplicacions de dejeccions a més de 10 km del punt d’origen (distància entre la granja i la finca).

Durant la jornada, en Jordi Vidal, secretari tècnic de JARC, ha fet un anàlisi de la nova normativa de dejeccions ramaderes. Vidal, ha destacat que el Decret de gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització orgànica del Departament d’Agricultura encara no s’ha publicat, però l’Estat espanyol va promulgar el Reial Decret 980/2017, de 10 de novembre, que estableix que els productors que apliquin les dejeccions amb els sistemes tradicionals (vano o canó) tindran penalitzacions en el pagament dels ajuts agraris, establint reduccions per incomplir la Condicionalitat. Les Comunitats autònomes, podran establir excepcions per a supòsits concrets i justificats.

Substitució o modificació esglaonada

Davant aquest fet, l’organització agrària defensa que la substitució o modificació de la maquinària s’ha de de fer de forma esglaonada. Argumenta, que aquesta situació afecta  el 95% de les 36.000 cisternes d’aplicació de purins que hi ha a l’Estat espanyol, 4.300 de les quals es troben a Catalunya (1.700 a Lleida, 1.200 a Barcelona, 800 a Tarragona i 600 a Girona).

JARC també sol·licita al Ministeri d’Agricultura que incrementi el pressupost del Pla Renove per aquest tipus de maquinària, i que el Departament d’Agricultura asseguri que els productors professionals podran beneficiar-se dels ajuts per a inversió inclosos a la línia de mitigació del canvi climàtic del Programa de Desenvolupament Rural (PDR).

L’ús d’equips que incorporen millores tecnològiques per fer més eficient l’adobat orgànic suposa una inversió molt important per als pagesos catalans, fins un 40% superior al cost dels actuals sistemes d’aplicació. Fa 10 anys una cisterna de purins costava uns 15.000 euros i actualment pot estar valorada entre els 40.000 i els 45.000 euros.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: