El primer Congrés de la Transhumància i els Camins Ramaders de Catalunya finalitza amb una jornada a Tremp

El proppassat divendres 9 de març tingué lloc a Tremp (Pallars Jussà) i, en concret, a la seu del Centre de Suport de l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) la jornada de cloenda del primer Congrés de la Transhumància i els Camins Ramaders de Catalunya.

En l’acte de presentació a la jornada, a la qual hi van assistir una trentena de persones, hi havia en representació de la Fundació Món Rural, el seu director, Marc Riera; Joan Ubach, alcalde Tremp; Gonçal Rivas, director local de l’ICGC; i Pere Porta, director d’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran). Aquests van recordar les jornades anteriors del Congrés i, alhora, van introduir a Eduard Trepat (Tècnic de la Fundació Món Rural) i Marc Borrell (Tècnic d’IDAPA), com a responsables de la Taula de Transhumància.

Tot seguit, es van dur a terme les dues conferències previstes. La primera, a càrrec d’Eva Castells, professora de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB i investigadora associada al CREAF, que versà sobre ‘la toxicitat vegetal i el seu impacte sobre les pastures’, on es repassaren les principals propietats nocives de certes plantes –autòctones o foranes assilvestrades– cap al bestiar que les pot consumir, ja sigui amb afectacions a sang, fetge, cor, ronyons o neurològiques. La segona conferència, va anar a càrrec de Jordi Fernàndez, enòleg del celler Parés-Baltà, que tractà de la pionera experiència endegada per la seva empresa l’any 2002, quan a ‘la gestió del conreu de la vinya amb ramaderia extensiva’, on va explicitar al detall la tasca per assolir un objectiu ecològic i biodinàmic en la seva producció.

Recull de la majoria de treballs realitzats

Després i posterior al torn de precs i preguntes al voltant d’ambdues xerrades, es procedí a la presentació de la publicació que recull la majoria de treballs efectuats i presentats al llarg del Congrés que es va iniciar la tardor del 2016. Són més de 200 pàgines que contenen una dotzena de ponències, dinou comunicacions i nou experiències diferents; més de 40 temàtiques englobades en tres grans eixos de treball, com són: Camins Ramaders, Usos Complementaris i Activitat i Usos Transhumants. Es tracta d’una important publicació que pretén –i aconsegueix– recollir i descriure molts dels aspectes d’aquesta tradició transhumant en via de desaparició a casa nostra, i que mostra aquest ancestral bagatge tan nostrat per aportar alternatives a la seva desaparició.

Per finalitzar la jornada, des de l’organització s’assenyalaren les mancances legals per a la salvaguarda d’aquesta activitat i s’explicaren algunes experiències locals pallareses al voltant d’aquesta activitat. Així mateix es detallaren els títols dels escrits presentats i s’agraí la tasca de tots els col·laboradors.

A tall de comiat, es procedí a un petit tast-degustació de productes de la terra, amb cinc varietats de vins pallaresos i dues novetats gastronòmiques (crema de nyàmera i pernil de corder).

Si esteu interessats a ampliar informació respecte aquesta temàtica transhumant, podeu enllaçar al seu lloc web: http://transhumancia.cat/ca/inici/

Frederic Tormo Reig. Secció Forestal d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: