UP denuncia la decisió del ministeri d’Agricultura d’eliminar l’ajut d’estat a superfícies de fruita seca a partir d’aquest any

Unió de Pagesos (UP) denuncia la decisió del Ministeri d’Agricultura d’eliminar l’ajut d’estat per a superfícies de fruita seca. Segons fonts del Departament d’Agricultura, el Govern espanyol ha decidit deixar de pagar els aproximadament vuit euros per hectàrea d’ajut d’Estat a superfícies de fruita seca que tenia pressupostats per als anys 2016 i 2017. Aquesta decisió s’afegeix al fet que fa unes setmanes, el Ministeri va establir que no inclouria aquesta ajuda a la normativa que regula les ajudes directes agràries a l’Estat espanyol; d’aquesta manera, ha quedat eliminada aquesta línia d’ajut, que el sector va aconseguir el 2003 després d’anys de reivindicacions.

Cal recordar que l’ajut a superfícies de fruita seca, aprovat per la Unió Europea (UE) al 2003 i aplicat a partir del 2004 a tots els països productors de la UE, es componia d’un tram d’ajut provinent de fons comunitaris, que des del 2012 forma part del pagament base desconnectat, i d’un altre tram d’ajut que podien aportar els estats, de fins a 120,75 euros per hectàrea. L’Estat espanyol va acordar que la meitat d’aquesta quantitat l’aportaria el Govern espanyol, i la resta, les comunitats autònomes. El 2012, el Ministeri va eliminar part de la seva contribució a l’ajuda d’Estat, concretament la part dirigida als agricultors professionals, i Catalunya va ser una de les comunitats més perjudicades per aquesta decisió, amb la pèrdua de 360.000 euros l’any per als professionals del sector. L’ajut es va anar reduint progressivament els anys següents, amb la desaparició de l’aportació catalana el 2013, i la dràstica reducció de l’aportació de l’Estat, fins els vuit euros per hectàrea que que estava previst que es paguessin també al 2016 i 2017.

Segons fonts del Departament d’Agricultura, el Ministeri, sense consultar la decisió a la Conferència Sectorial d’Agricultura, ha decidit no pagar aquests imports pendents del 2016 i 2017. La superfície amb dret a l’ajut a Catalunya va ser en la darrera convocatòria de 41.546,38 hectàrees; per tant la pèrdua econòmica dels productors catalans serà d’uns 700.000 euros, 350.000 per cada anualitat. Aquesta pèrdua, ja consolidada a partir del 2018, s’afegeix a la pèrdua de renda del sector de la fruita seca català amb la darrera reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), amb el pas de l’ajut únic a l’ajut base, i l’aplicació del vigent Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2017-2021, amb rebaixes de les mesures agroambientals que se situen entre el 20% i el 40%. El conreu de l’avellana pateix, a més, aquesta campanya 2017-2018, una davallada important dels preus en origen, en aquests moments a 1,45 euros la lliura, per sota costos de producció.

Per a Unió de Pagesos resulta prioritari que l’Administració vetlli perquè les incorporacions de joves pagesos dels darrers anys al conreu de l’avellana no abandonin l’activitat; per aquest motiu, l’hi demana el tutoratge i el suport que necessitin. El sindicat farà un seguiment acurat de l’evolució de la situació econòmica de les explotacions, i farà arribar a les administracions les propostes per superar la situació actual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: