Peixos de mida gran, gamba llagostinera, mini hortalisses i fruites festives, protagonistes de les taules nadalenques

Els majoristes de Peix i Marisc del Mercat Central de Mercabarna preveuen una bona campanya i consolidar les 7.200 tones de producte comercialitzat, sobretot fresc aquest desembre. Per la seva banda, els majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna estimen arribar a un volum de comercialització de 90.000 tones de producte, tant de proximitat i de temporada, com d’importació i contra estació. Els majoristes de fruites i hortalisses preveuen un lleuger increment de les vendes, d’un 2%, en relació al Nadal de 2016, gràcies al mercat intern animat per uns preus molt estables i l’abundància de producte.

De les 7.200 ton. de productes del mar, que el Mercat Central del Peix preveu distribuir aquest desembre, la seva majoria, un 85 %,  serà fresc i la resta congelat. Segons el president del Gremi de Majoristes del Peix (GMP), Leandro Serra, “tot i que és habitual durant el mes de desembre patir temporals, sembla que enguany tindrem sort i gaudirem de força peix fresc”. Per a Serra aquest fet contribuirà “a què els preus es mantinguin”, i afegeix que el producte congelat presenta un descens de preu d’un 9%”.

Seguint amb els preus, el president dels majoristes del Peix assenyala que les tendències ja es noten al Mercat majorista en els productes més típics de les festes. Així doncs, tendeixen a baixar en relació a fa un any peces tan típiques com l’orada de cultiu, l’orada salvatge, el lluç de palangre (el més apreciat), el salmó i la cua de rap nacional. Puja lleugerament el calamar i es mantenen el llenguado i la cua de rap d’importació, el besuc.

Pel que fa al marisc fresc, només durant el mes de desembre el Mercat Central en distribuirà unes 1.500 tones. Mantindran el preu el bou de mar, la cabra de mar i el llamàntol nacional. La cloïssa fina i l’ostra baixen. I pugen l’escamarlà, la gamba, el llagostí i la llagosta vermella.

A més, al voltant de 400 tones més seran de marisc i peix congelat. Una de les peces reines, les boques, es mantenen de preu en relació a fa un any. També es mantenen els llagostins i els escamarlans, mentre que baixen la llagosta vermella, la gamba vermella i la gamba llagostinera, que és un altre dels grans productes de les festes nadalenques a casa nostra.

Preus assequibles en fruites i hortalisses

Per la seva part, el president de l’AGEM, Jaume Flores, explica que els preus de les principals fruites i hortalisses que es consumiran durant aquest mes seran “assequibles. Hi ha molt producte i uns preus marcats per l’absoluta normalitat”.

Els majoristes del Mercat Central de la Fruita i l’Hortalissa esperen arribar a les 90.000 tones comercialitzades, seguint la tendència de l’any i superar les vendes de l’any passat en un 2%. Del total venut, un 30 % es destinarà a l’exportació.

Les fruites estel·lars aquest desembre seran la pinya de Costa Rica -se’n vendran més de 800 tones-, el meló de Brasil, es consolida amb 1.300 tones distribuïdes, i el raïm blanc d’Alacant, es més car que fa un any a causa de la menor producció per causes climatològiques.

Gran tendència emergent

Els fruits vermells, la gran tendència emergent durant la campanya de Nadal de 2016, estan totalment integrats en l’oferta nadalenca. Nabius, gerds, groselles i mores són ja un clàssic que se sumen a les cireres de Xile. Els preus seran totalment estables en relació al desembre de 2016. Els fruits vermells provenen sobretot de Huelva.

Pel que fa a la fruita de temporada, es distribuiran 6.500 tones de cítrics, sobretot taronges i mandarines, 500 tones més que fa un any. La tendència emergent seran les mini-hortalisses, un producte característic de la restauració que comença a introduir-se a les llars. Carbassons, pastanagues, cogombres, albergínies, o pebrots en versió mini que arriben sobretot del Maresme i també Almeria. El preu es quatre vegades superior a les seves versions originals.

Una altra tendència seran les flors comestibles. El mercat majorista ofereix actualment més de 30 varietats diferents d’aquest producte habitual de l’alta gastronomia, ara a l’abast dels detallistes i els consumidors. Entre les més habituals estan els pètals de rosa, els pètals mini, la flor de la borratja, la flor d’all (ara fora de temporada), els clavells i les violes, entre d’altres. Aquest producte fresc ens arriba del Maresme. També la patata violeta serà tendència a les taules de Nadal. 

El president del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses, Jaume Flores, ha animat en la seva intervenció al consum de les hortalisses de temporada que en bona part són de proximitat, cas de les escaroles, raves, apis o cols, i  apunta que “es tracta d’un consum més sostenible ja que ens arriba des de comarques catalanes i, fins i tot, ben properes de Mercabarna com el Baix Llobregat, Maresme, Vallès Oriental i Occidental”.

D’altra banda i per sisè any consecutiu, els Gremis Majoristes de Fruites i Hortalisses i Peix i Marisc de Mercabarna aportaran salmó fresc i pinyes per a usuaris de menjadors socials. Aquests aliments frescos serviran per elaborar el dinar de Reis per a 200 persones usuàries de la Casa del Cottolengo, a Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: