Unió de Pagesos denuncia una caiguda del preu de l’oví que comporta una pèrdua de 5,5 euros per animal al ramader

Unió de Pagesos (UP) ha denunciat una davallada en els preus de la carn de xai i cabrit pagats als ramaders en les darreres setmanes, que se situen entre el 7,4% i el 9,2% en el cas dels xais lletons, i que per al ramader comporta una pèrdua de 5,5 euros per cada animal. Així, segons les cotitzacions de la Llotja de l’Ebre, aquesta setmana el preu de lletó d’11 quilos és de 54,89 euros per animal mentre la setmana del 30 d’octubre va ser de 60,39 euros per animal. En el cas dels xais de 24 quilos, la baixada de preu entre les mateixes dates ha estat d’un 1,4% (84,87 euros per animal aquesta setmana i 86,08 la del 30 d’octubre), però cal tenir en compte que en aquest cas es parteix de preus molt baixos, ja denunciats fa mesos pel sindicat agrari, i tal com també passa amb la carn de cabrit.

Cap raó de mercat

Per a UP, en aquesta davallada de preus no hi ha una raó de mercat, sobretot perquè en l’època prenadalenca hi ha una demanda molt més elevada d’aquest producte i, d’altra banda, coincideix amb una oferta limitada, ja que s’ha exportat una gran quantitat d’animals a altres mercats, tant comunitaris com de països tercers.

Davant d’aquesta situació, el sindicat reclama a l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que investigui si s’estan produint pràctiques anticompetitives en aquest sector. A l’abril, Unió de Pagesos ja va alertar d’una reducció important dels preus d’oví i cabrum que no podia explicar-se per raons de mercat, ja que era abans de les festes de Setmana Santa, i també coincidia amb una etapa positiva per a l’exportació.

El sindicat adverteix de la situació de crisi del sector, després d’haver patit episodis de sequera que han minvat la disponibilitat de l’aliment per al bestiar, i a més, juntament amb els efectes de l’aplicació de la vacuna contra la llengua blava el 2016, han provocat menor fertilitat i, per tant, pèrdues de producció. Cal recordar que els preus actuals percebuts pels ramaders són similars als de l’any 2000.

Transparència als preus

Unió de Pagesos també reitera la seva petició al Departament d’Agricultura per tal que l’Observatori de Preus inclogui l’estudi del sector oví i cabrum per donar transparència a la formació de preus.

Així mateix, el sindicat recorda que l’incompliment de la normativa d’etiquetatge sobre l’origen de la carn de xai i cabrit suposa un important greuge per al sector, ja que la producció catalana,  reconeguda com de qualitat superior a la d’altres països, es troba en inferioritat de condicions si no es pot diferenciar de la resta. Cal tenir present que l’Estat espanyol importa cada any unes 3.000 tones de xai, de les quals 400.000 quilos són lletons, de països com França, Itàlia o Grècia. Per aquest motiu, demana a l‘Agència Catalana de Consum (ACC) que faci complir l’obligatorietat d’etiquetar aquesta carn i evitar així el frau davant del consumidor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: