L’acord de lliure comerç entre la UE-Mercosur, que en aquests moments es troba immers en la sisena ronda de negociacions, provocaria un impacte molt negatiu sobre el 20% de la nostra producció final ramadera (PFR), 2.700 milions d’euros/any. Així ho recull l’Estudi d’impacte elaborat pels Serveis Tècnics de JARC-COAG, sobre la base de les dades oficials als quals s’ha tingut accés en relació a les principals concessions que es plantegen durant les rondes de negociacions. Per sectors, boví de carn, porcí, i determinades fruites i hortalisses, serien els principals afectats per la competència deslleial d’aquestes produccions, sobre la base de la utilització d’hormones de creixement, antibiòtics i pesticides prohibits a Europa des de fa temps.
En aquest sentit, JARC-COAG ja ha mostrat de forma reiterada la seva oposició frontal a aquest acord per considerar que posa en perill la sostenibilitat del model agrari europeu i la seguretat alimentària dels consumidors de la UE. De fet, aquest mateix any s’ha fet públic l’escàndol de la carn adulterada a Brasil, protagonitzat per diverses empreses, entre les quals es troben les més importants del sector, que adulteraven la carn que venien al mercat intern i extern. Recentment, Rússia també ha decidit suspendre les importacions de carn de boví i porcí d’origen brasiler en detectar substàncies prohibides (ractopamina i altres hormones de creixement en bestiar).
Respecte a l’impacte en el sector agrari, el cap sectorial de boví de carn de JARC-COAG, Joan Carles Massot, ha destacat una xifra que il·lustra en si mateixa el brutal impacte per a la ramaderia comunitària: “un contingent aranzelari lliure de tarifes com el que es planteja per a la carn de boví (78.000 tones) equivaldria, en pes en canal, a un total de 2 milions de vaques alletants. Aquesta dada suposa més del nombre total de caps de Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Estònia, Grècia, Croàcia, Xipre, Letònia, Luxemburg, Hongria, Malta, Eslovènia, Eslovàquia, Lituània, Finlàndia i Suècia juntes. És inacceptable que es lliuri el sector ramader a canvi de cotxes i facilitats per a grans constructores en licitacions públiques”.
17,4% del total
Actualment, Mercosur ja és el principal exportador de productes bàsics agrícoles a la UE, per la qual cosa JARC-COAG considera que no cal afegir contingents addicionals lliures de drets aranzelaris per incrementar les seves exportacions. El 2016, la UE va importar 19.528 milions d’euros en productes agroalimentaris del Mercosur, la qual cosa representa el 17,4% del total. Per contra, les exportacions agràries europees a Mercosur amb prou feines van superar els 2.000 milions d’euros (1,5% del total). Gairebé el 80% de la carn de boví importada per la UE i prop del 70% dels productes per a alimentació animal importats per la UE provenen del Mercosur (dels quals dos terços son d’origen brasiler). “Fa mal als ulls que l’actual ministre d’Agricultura de Brasil, Blairo Maggi, sigui propietari de 240.000 hectàrees de soja dedicades a l’exportació. L’experiència ens diu que aquest tipus d’acords de lliure comerç acaben beneficiant als grans latifundis i a les elits econòmiques d’ambdues parts en detriment dels petits i mitjans agricultors”, ha apuntat el cap sectorial de boví de carn de l’organització agrària.
JARC-COAG, juntament amb la Plataforma en contra del TTIP i el ZETA, ha denunciat durant els últims anys els perniciosos efectes dels acords de lliure comerç de la UE per al model social d’agricultura (majoritari a Europa i el nostre país), vital per garantir la qualitat, la seguretat alimentària, la preservació del medi ambient i desenvolupament de les zones rurals.
Filed under: Banc de notícies, Uncategorized |
Deixa un comentari